Kako se navodi u objavi ukrajinskog šefa države, Medvedčuk je uhapšen u specijalnoj operaciji koju je izvela ukrajinska Služba bezbednosti (SBU).

Medvedčukova biografija je svestrana: Bio je dopisni član Akademije ekoloških nauka Ukrajine, član Akademije ekonomskih nauka Ukrajine, član Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (2002-2005) i šef administracije bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kučme (2002-2005).

Slovio je za protivnika Evromajdana 2014, smatrajući prozapadni kurs Ukrajine pogrešnim.

Na čelo evroskeptične stranke "Opoziciona platforma - za život" stao je 2018. Rad stranke zabranjen je po izbijanju rata u Ukrajini, zbog optužbi za povezanost sa Rusijom. 

U ukrajinskoj javnosti Medvedčuka prati glas da zastupa proruske interese i da predstavlja ekspozituru Moskve. No, prema tvrdnjama ruskih medija, Putin ga je opisao kao "ukrajinskog nacionalistu", iako Medvedčuk tvrdi da je šef Kremlja njegov kum.

-Moja porodica i ja smo ponosni što je Putin pristao da bude kum na krštenju moj ćerke- rekao je svojevremeno. I ruski i zapadni mediji naglašavali su kumstvo dvojice političara.

Medvedčuk je odbacivao prorusko etiketiranje, istakavši da zastupa "obične Ukrajince".

Ipak, oktobra prošle godine optužen je za veleizdaju i finansiranje terorističkih aktivnosti kupovinom uglja iz samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike.

Od maja 2021. Medvedčuk se nalazio u kućnom pritvoru, odakle je prema navodima ukrajinske policije pobegao 28. februara, četiri dana po izbijanju rata u Ukrajini.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".