Glavna protivkandidatkinja Makronu, koji je osvojio 27,8 odsto glasova u prvom krugu, zabeležila je rezultat od 23,1 procenata ukupnog glasačkog tela.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je favorit za osvajanje predsedničkih izbora Makron, međutim, ankete su takođe pokazale i rast popularnosti Le Pen, te je, shodno tome, i dalje u opticaju neizvesna završnica izbora.

Treći put na predsedničkim izborima

Le Pen se prvi put kandidovala za izbor predsednika Francuske 2012. godine, da bi na njima završila iza Fransoa Olanda i Nikolasa Sarkozija. Pet godina kasnije, pobeda joj je izmakla u drugom krugu, s obzirom na to da je izgubila od sadašnjeg rivala Emanuela Makrona.

Prljavo je ubiti svog sopstvenog oca

Dugo se predsednica partije Nacionalnog fronta nalazi u političkom vrhu zemlje, a francuskoj i svetskoj javnosti poznata je po sledećim stvarima.

Marin le Pen je predsednica Nacionalnog fronta od 2011. godine, a na toj funkciji nasledila je svog oca Žan-Mari le Pena, inače i osnivača pomenute partije.

Svoje prezime okarakterisala je kao teret, ističući da joj je otežavalo kako školovnje, tako i kasniju poslovnu karijeru.

NJihov odnos obeležio je otvoreni sukob 2015. godine zbog izjave njenog oca Žan-Marija o gasnim komorama iz Drugog svetskog rata, opisujući ga kao "detalj u istroiji", i odbrane maršala Filipa Petena, tvorca saradnje sa nacističkom Nemačkom za vreme okupacije Francsuke.

- Prljavo je ubiti svog sopstvenog oca, ne direktno, nego preko svoje desne ruke - rekao je Žan-Mari, dodajući da je Marin preko telefona "komandovala streljačkim odredom".

Foto: Profimedia

 

 

Preživela bombaški napad - 5 kilograma dinamita

Kada je imala 8 godina njena kuća bila je meta bombaškog napada, tačnije njen otac. 

Detonacija, prouzrokovana sa pet kilograma dinamita, razorila je prednji deo zgrade.

U svojoj autobiografiji navodi da su ona i njena dve sestre "bile na kolenima, držeći se za ruke i moleći se, kada su čule glas njenog oca kako viče: "Devojke, devojke, jeste li žive?"

 

Foto: Profimedia

 

Marin le Pen - stav o Kosovu i Metohiji

U predsedničkoj kampanji 2017. godine ona je za Kosmet rekla da je u pitanju "sveta srpska i hrišćanska zemlja koja je poslednja brana stvaranju nove Islamske države u Evropi".

- Prema Srbima je načinjena ogromna nepravda devedesetih i Evropa je dužna da tu nepravdu ispravi - rela je Le Penova.

foto: AP/Francois Mori

 

 

Ne "miriše" EU

Uprkos tome što je član parlamenta Evropske unije, njen stav prema toj međunarodnoj zajednici može se okarakterisati kao ne podržavanje iste.

Međutim, Le Pen je u trku za predsedničku poziciju ušla krajnje oprezno, te nije zagovarala izlazak iz EU, pa se takva odluka njenim glasačima dopala, s obzirom na to da za njih savezništvo sa Nemačkom predstavlja neku vrstu sigurnosti.

Tokom predsedničke kampanje, najavljen je refrendeum o članstvu Francuske u EU, ugledajući se na primer Velike Britanije.

Foto: Profimedia

 

Protiv hidžaba - "idite u zemlju koja odgovara vašem životu"

Kako zastupa ekstremnu desnicu, ona je u za NJujork Tajms javno izrazila prezir prema muslimanskim devojkama koje žele da nose marame, uprkos tome što Francuska odvaja crkvu od države.

- Idite u zemlju koja odgovara vašem načinu života. To je zdrav razum - istakla je Le Pen.

Foto: Profimedia

 

Afere i korišćenje imuniteta

Optuživana je za zloupotrebu fondova Evropske unije, ali je zbog članstva u parlamentu EU i imuniteta izbegla sudske procese.

Foto: Profimedia

 

 

Drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj zakazan je za 24. april.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".