Главна противкандидаткиња Макрону, који је освојио 27,8 одсто гласова у првом кругу, забележила је резултат од 23,1 процената укупног гласачког тела.

Истраживања јавног мњења показују да је фаворит за освајање председничких избора Макрон, међутим, анкете су такође показале и раст популарности Ле Пен, те је, сходно томе, и даље у оптицају неизвесна завршница избора.

Трећи пут на председничким изборима

Ле Пен се први пут кандидовала за избор председника Француске 2012. године, да би на њима завршила иза Франсоа Оланда и Николаса Саркозија. Пет година касније, победа јој је измакла у другом кругу, с обзиром на то да је изгубила од садашњег ривала Емануела Макрона.

Прљаво је убити свог сопственог оца

Дуго се председница партије Националног фронта налази у политичком врху земље, а француској и светској јавности позната је по следећим стварима.

Марин ле Пен је председница Националног фронта од 2011. године, а на тој функцији наследила је свог оца Жан-Мари ле Пена, иначе и оснивача поменуте партије.

Своје презиме окарактерисала је као терет, истичући да јој је отежавало како школовње, тако и каснију пословну каријеру.

Њихов однос обележио је отворени сукоб 2015. године због изјаве њеног оца Жан-Марија о гасним коморама из Другог светског рата, описујући га као "детаљ у истроији", и одбране маршала Филипа Петена, творца сарадње са нацистичком Немачком за време окупације Францсуке.

- Прљаво је убити свог сопственог оца, не директно, него преко своје десне руке - рекао је Жан-Мари, додајући да је Марин преко телефона "командовала стрељачким одредом".

Фото: Профимедиа

 

 

Преживела бомбашки напад - 5 килограма динамита

Када је имала 8 година њена кућа била је мета бомбашког напада, тачније њен отац. 

Детонација, проузрокована са пет килограма динамита, разорила је предњи део зграде.

У својој аутобиографији наводи да су она и њена две сестре "биле на коленима, држећи се за руке и молећи се, када су чуле глас њеног оца како виче: "Девојке, девојке, јесте ли живе?"

 

Фото: Профимедиа

 

Марин ле Пен - став о Косову и Метохији

У председничкој кампањи 2017. године она је за Космет рекла да је у питању "света српска и хришћанска земља која је последња брана стварању нове Исламске државе у Европи".

- Према Србима је начињена огромна неправда деведесетих и Европа је дужна да ту неправду исправи - рела је Ле Пенова.

фото: АП/Францоис Мори

 

 

Не "мирише" ЕУ

Упркос томе што је члан парламента Европске уније, њен став према тој међународној заједници може се окарактерисати као не подржавање исте.

Међутим, Ле Пен је у трку за председничку позицију ушла крајње опрезно, те није заговарала излазак из ЕУ, па се таква одлука њеним гласачима допала, с обзиром на то да за њих савезништво са Немачком представља неку врсту сигурности.

Током председничке кампање, најављен је рефрендеум о чланству Француске у ЕУ, угледајући се на пример Велике Британије.

Фото: Профимедиа

 

Против хиџаба - "идите у земљу која одговара вашем животу"

Како заступа екстремну десницу, она је у за Њујорк Тајмс јавно изразила презир према муслиманским девојкама које желе да носе мараме, упркос томе што Француска одваја цркву од државе.

- Идите у земљу која одговара вашем начину живота. То је здрав разум - истакла је Ле Пен.

Фото: Профимедиа

 

Афере и коришћење имунитета

Оптуживана је за злоупотребу фондова Европске уније, али је због чланства у парламенту ЕУ и имунитета избегла судске процесе.

Фото: Профимедиа

 

 

Други круг председничких избора у Француској заказан је за 24. април.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".