Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova odlučilo je da smanji obim diplomatskog predstavništva Ruske Federacije u Zagrebu nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije. Zatraženo je da zemlju napusti 18 diplomata i šest članova administrativnog i tehničkog osoblja Ambasade Ruske Federacije u Hrvatskoj.

NJihov odgovor na ovu odluku u celosti: 

- Ambasador Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Andrej Nesterenko pozvan je u Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova, gde mu je uručeno rešenje hrvatskih vlasti o proterivanju 24 službenika ambasade, od kojih su 18 diplomate.

Povod su bili postulati iz stare EU priče: 'vojna agresija na Ukrajinu', 'ratni zločini', 'kršenje teritorijalnog integriteta'. Zaposlenima je naloženo da napuste zemlju do 25. aprila ove godine.

Ambasador Andrej Nesterenko istakao je da je ova odluka značajan korak unazad u bilateralnim odnosima, kontraproduktivan za rusko-hrvatsku saradnju uoči svečanog datuma – 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dve zemlje, saopštila je Ambasada Rusije u Hrvatskoj na Fejsbuku.

 

(Dnevnik.HR)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".