Uprkos tome što je rođena u zemlji sa dugom istorijom diskriminacije prema LGBT populaciji, Balkijina porodica prihvatila ju je kao lezbejku.

Sada Balki kaže da je retko prihvatanje dovelo u opasnost njihove živote, jer novo talibansko rukovodstvo u Kabulu sprovodi talas fizičkog nasilja i straha nad gej, lezbejskom i transrodnom populacijom u Avganistanu.

Čim su talibani u avgustu ponovo zauzeli Kabul, Balki i njena porodica su se sakrili. Imena Balki i još pet LGBT osoba u Avganistanu koje su za CNN razgovarale o ovoj priči promenjena su iz bezbednosnih razloga - Balkhi je odlučila da koristi ime poznate avganistanske pesnikinje koju je smatrala "hrabrom" i "herojem".

Dvadesetogodišnji student je jedan od stotina LGBT osoba u Avganistanu koji pozivaju advokate izvan zemlje da im pomognu da pobegnu od talibanskog režima. Dvojica LGBTK aktivista izvan Avganistana rekli su za CNN da imaju odvojene liste na kojima se nalazi stotine imena ljudi koji žele da pobegnu.

 - Situacija se pogoršava svakim danom ... strah od hapšenja sada je deo života i imam takav stres da ne mogu ni zaspati - rekla je Balki za CNN tekstualnom porukom sa nepoznate lokacije. Još nije jasno koliko će strogo Talibani primenjivati svoje stroge verske zakone protiv avganistanskih LGBT građana. Zvanična izjava nije data, ali je u intervjuu nemačkom listu Bild u julu jedan talibanski sudija rekao da su za homoseksualnost bile samo dve kazne - kamenovanje ili zazidavanje. 

(CNN)