Упркос томе што је рођена у земљи са дугом историјом дискриминације према ЛГБТ популацији, Балкијина породица прихватила ју је као лезбејку.

Сада Балки каже да је ретко прихватање довело у опасност њихове животе, јер ново талибанско руководство у Кабулу спроводи талас физичког насиља и страха над геј, лезбејском и трансродном популацијом у Авганистану.

Чим су талибани у августу поново заузели Кабул, Балки и њена породица су се сакрили. Имена Балки и још пет ЛГБТ особа у Авганистану које су за ЦНН разговарале о овој причи промењена су из безбедносних разлога - Балкхи је одлучила да користи име познате авганистанске песникиње коју је сматрала "храбром" и "херојем".

Двадесетогодишњи студент је један од стотина ЛГБТ особа у Авганистану који позивају адвокате изван земље да им помогну да побегну од талибанског режима. Двојица ЛГБТК активиста изван Авганистана рекли су за ЦНН да имају одвојене листе на којима се налази стотине имена људи који желе да побегну.

 - Ситуација се погоршава сваким даном ... страх од хапшења сада је део живота и имам такав стрес да не могу ни заспати - рекла је Балки за ЦНН текстуалном поруком са непознате локације. Још није јасно колико ће строго Талибани примењивати своје строге верске законе против авганистанских ЛГБТ грађана. Званична изјава није дата, али је у интервјуу немачком листу Билд у јулу један талибански судија рекао да су за хомосексуалност биле само две казне - каменовање или зазидавање. 

(ЦНН)