Iranci su na kraju ciklusa skupili 25 bodova, a u poslednjem kolu sa 2:0 pobeđen je Liban.

Međutim, dešavanja sa tog meča mogla bi biti kobna za ovu selekciju. Naime, susret je igran u Mašadu koji se nalazi na severu zemlje. Kako reprezentacije često ne igra u tom veoma religioznom gradu mnogi su želeli da pogledaju susret. Tokom utakmice desio se pravi skandal pošto nije dozvoljeno da 2.000 žena uđe na tribine iako su imale uredno kupljenje karte. Navodno su žene i ponižavane tako što su ih redari poprskali sprejem, a na jednom snimku se može i videti kako malo dete plače u naručju jedne od žena.

 

Iranci su još 2019. godine dobili ultimatum da moraju da puštaju žene na utakmice, međutim ponovo su prekršili dogovor i sada se suočavaju sa ozbiljnim sankcijama.

- Iz FIFA i FA Azije nam stižu zabrinjavajuće vesti, napisao je na Tviteru Mehrdad Seradsči, član FS Irana.

Najekstremnija sankcija bi bila isključenje za Mundijala, opcija koju svakako ne treba isključiti u ovom slučaju. Ukoliko bi se to desilo postavlja se pitanje ko bi uskočio umesto izbačenog Irana.

Prema članu 6. pravilnika u slučaju da neka od reprezentacija odustena ili bude izbačena FIFA će doneti diskretnu odluku prema vlastitom nahođenju ko bi upao na završni turnir.

Jedna od opcija je da na Mundijal ode reprezentacija sa najboljim koeficijentom, a koja nije izborila plasman na turnir. U ovom slučaju to je reprezentacija Italije.

Nema sumnje da će Italijani izvršiti ogroman pritisak na FIFA-u uz nadu da će ipak završiti u Kataru posle sramotnog ispadanja od Severne Makedonije u polufinalu baraža.

Kurir 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".