Prema rečima roditelja male Jovane, čija je ispovest objavljena na sajtu manastira Tumane, ona je sve razumela sa dve godine, ali nije izgovarala druge reči osim – mama i tata. Vodili su je na razne detaljne preglede kod lekara, koji su ustanovili da je fizički zdrava, ali da postoji razvojni poremećaj govora i da mnogo kasni za svojom generacjom.

- Naša bezuspešna borba da nam Jovana progovori trajala je još oko godinu dana i tada smo čuli za veliku svetinju - manastir Tumane. Prvi dolazak nam je bio u decembru mesecu. Prisustvovali smo molitvi, ali nismo upalili sveću tokom molitve, jer smo žurili. Sve nas je nekako teralo da što pre odemo. Na Badnje veče sanjam da sam u Tumanu i da mi neki muški glas govori da moram opet doći, upaliti sveću i da će mi dete progovoriti. Otišla sam kod svog sveštenika i ispričala mu san. Saslušavši me reče: "Uradi kako si sanjala, idi i upali sveću" - priča Dijana.

Foto: Jutjub printskrin

 

 

Naglašava da su se brzo spremili i krenuli ka manastiru. Od tog momenta se sve menja.

- Ovoga puta smo upalili sveću tokom molitve. Na našu radost, posle toga ćerka je počela da izgovara mnogo više reči. Pomazivala sam je uljem iz manastira i ona je bila sve kumunikativnija. Jovana je postepeno počela da priča, čak, i da sastavlja rečenice – objašnjavaju Jovanini roditelji.

Ona dodaje da se posle par meseci, baš naglo, video ogroman pomak u njenom govoru.

- U nedelju, 27. februara, bili smo ponovo u Tumanu. Ona je bila presrećna, zračila je od sreće, prosto rečima ne mogu da opišem tu radost, koja se ogledala na njenom licu. Sada nas svakim danom iznenadi nekom novom rečju i rečenicom. Beskrajno smo zahvalni Svetom Zosimu i Jakovu i od srca želimo da svima pomognu kao što su i nama – zaključuju Đermanovići.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".