Према речима родитеља мале Јоване, чија је исповест објављена на сајту манастира Тумане, она је све разумела са две године, али није изговарала друге речи осим – мама и тата. Водили су је на разне детаљне прегледе код лекара, који су установили да је физички здрава, али да постоји развојни поремећај говора и да много касни за својом генерацјом.

- Наша безуспешна борба да нам Јована проговори трајала је још око годину дана и тада смо чули за велику светињу - манастир Тумане. Први долазак нам је био у децембру месецу. Присуствовали смо молитви, али нисмо упалили свећу током молитве, јер смо журили. Све нас је некако терало да што пре одемо. На Бадње вече сањам да сам у Туману и да ми неки мушки глас говори да морам опет доћи, упалити свећу и да ће ми дете проговорити. Отишла сам код свог свештеника и испричала му сан. Саслушавши ме рече: "Уради како си сањала, иди и упали свећу" - прича Дијана.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

 

Наглашава да су се брзо спремили и кренули ка манастиру. Од тог момента се све мења.

- Овога пута смо упалили свећу током молитве. На нашу радост, после тога ћерка је почела да изговара много више речи. Помазивала сам је уљем из манастира и она је била све кумуникативнија. Јована је постепено почела да прича, чак, и да саставља реченице – објашњавају Јованини родитељи.

Она додаје да се после пар месеци, баш нагло, видео огроман помак у њеном говору.

- У недељу, 27. фебруара, били смо поново у Туману. Она је била пресрећна, зрачила је од среће, просто речима не могу да опишем ту радост, која се огледала на њеном лицу. Сада нас сваким даном изненади неком новом речју и реченицом. Бескрајно смо захвални Светом Зосиму и Јакову и од срца желимо да свима помогну као што су и нама – закључују Ђермановићи.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".