Helmut Oberlander, bio je pripadnik odreda smrti koji je ubio skoro 100.000 ljudi, uglavnom Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Umro je u prisustvu svojih najmilijih u svojoj kući, prema lokalnom izveštaju.

Iako nije optužen za direktno učešće u ubijanju ljudi u holokaustu, Oberlander je rekao da je u tinejdžerskim godinama bio uvučen u službu odreda smrti pod pretnjom smrću, dodaje se u izvještaju. Bio je pripadnik kontraobaveštajne službe SS-a. Tvrdio je da su njegove dužnosti ograničene na slušanje i prevođenje ruskih radio-emisija, posao tumača tokom interakcije između vojske i lokalnog stanovništva i čuvanje vojnih zaliha, iako su svedočenja drugih članova Ek 10a u suprotnosti sa ovom tvrdnjom.

Služio je kao prevodilac u jedinici Ek 10a od 1941. do 1943. godine. Od 1943. do 1944. raspoređen je kao pešadinac u Nemačkoj vojsci.Jedanaest godina kasnije stigao je u Kanadu i šest godina kasnije dobio državljanstvo te zemlje. On nije obavestio vlasti tokom podnošenja zahteva za državljanstvo o ulozi koju je imao tokom holokausta.

Vlasti su otkrile Oberlanderovu nacističku prošlost vezanu za zločine nad Jevrejima tek 1960-ih godina. Skoro 30 godina kasnije, kanadska vlada je počela da radi na procesu oduzimanja državljanstva na proteste nekoliko jevrejskih organizacija za ljudska prava koje su tražile njegovu deportaciju.

Kanadska administracija mu je četvrti put oduzela državljanstvo u junu 2017. godine zbog umešanosti Oberlandera u ratne zločine. Ovaj 97-godišnjak priveden je na saslušanje zbog dokaza o učešću u deportaciji, ali istraga protiv njega nije nikada dobila pravni epilog. Preminuo je u četvrtak u Vaterlou.

Jevrejske organizacije za zaštitu prava koje traže Oberlanderovu deportaciju osudile su spori postupak koji nije uspeo da donese pravdu za desetine hiljada života izgubljenih u Holokaustu kriveći umešane ljude.

- Jevrejska zajednica Kanade izražava frustraciju jer država nije deportovala i procesuirala bivšeg prevodioca za nacistički odred smrti, koji je ušao u Kanadu sa falsifikovanim dokumentima i biografijom u kojoj nije bilo reči o njegovoj ratnoj prošlosti - navodi se u saopštenju koje je objavila jevrejska organizacija B’nai Brith Canada.

- Mirna smrt Helmuta Oberlandera na kanadskom tlu mrlja je naše nacionalne savesti - rekao je Mihael Mostin, izvršni direktor organizacije.