Građani imaju 48 sati da na miru saberu utiske, odluče kome najviše veruju i koji će broj zaokružiti na parlamentarnim, predsedničkim, beogradskim i lokalnim izborima 3. aprila.

Od ovog glasanja prvi put se, kao rezultat međustranačkih dijaloga o poboljšanju izbornih uslova, ćutnja odnosi i na portale, ali ne i na društvene mreže, pa će se kampanja verovatno preseliti tamo.Zabranjeni su javni stranački skupovi, objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala na udaljenosti od 50 metara od biračkog mesta.

Zakon o izboru narodnih poslanika, kao onaj o lokalnim i predsedničkim izborima, kaže:

- Zabranjeno je 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta da se u medijima i na javnim skupovima objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima za narodne poslanike i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste. Pod medijem se u smislu ovog zakona podrazumevaju dnevne i periodične novine, servis novinske agencije, radio-program i televizijski program i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet-stranice ili internet-portali), a koji su registrovani u Registru medija, u skladu sa zakonom.

Kako je rekao Bojan Klačar iz CeSID, nemoguće je kontrolisati kampanju na društvenim mrežama i ona se ovde ne može izbeći:

- Ipak, zakonodavac je sada vrlo eksplicitno naveo da tišina, osim tradicionalnih medija, mora da se poštuje na veb prezentacijama i portalima svih medija u Srbiji.

Foto: Shutterstock

 

Inače, države različito uređuju tišinu. Na primer, u Hrvatskoj i Rusiji, kao i Bosni i Hercegovini i Bugarskoj traje 24 sata, a u Slovačkoj sedam dana. U Rumuniji i Crnoj Gori je kao kod nas. Mađari, Italijani i Makedonci "ćute" samo u danu za glasanje. A u Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji, Švajcarskoj, političari ubeđuju glasače do poslednjeg trenutka jer tišina ne postoji.

Za kršenje izborne tišine kazne su od 10.000 do 600.000 dinara. Tokom međustranačkog dijaloga bilo je ideja da se ćutnja ukine, ali ovo rešenje nije naišlo na saglasnost svih.

ZABRANA FUNKCIONERIMA

U SRBIJI je ove godine promenjen Zakon o elektronskim medijima, kojim se zabranjuje funkcionerska kampanja. Tako državni funkcioneri koji su na listama svojih partija nisu smeli da od 24. marta učestvuju u otvaranju infrastrukturnih objekata ili početku radova.

(Novosti onlajn)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".