Arahamija ima ukrajinsko i gruzijsko državljanstvo. Rođen je 1979. u Sočiju, u današnjoj Rusiji, a potom se preselio u Gruziju gde je i odrastao. Bežeći od rata u Abhaziji 1992. godine, preselio se sa roditeljima u ukrajinski grad Nikolajev (Mikolajiv).

Studirao je ekonomiju na Evropskom univerzitetu u Kijevu, a master studije iz menadžmenta završio je na Otvorenom univerzitetu u Londonu.

Po izbijanju prve ukrajinske krize marta 2014. bio je jedan od učesnika Evromajdana. Prikupljao je pomoć za 79. Vazdušno-desantnu jurišnu brigadu iz Nikolajeva, jedinicu koja je služila u sklopu mirovne misije KFOR na Kosovu i Metohiji.

 

 

Bio je to uspon njegovog dobrovoljačkog poduhvata "Narodni projekat" koji je pomagao ukrajinske snage u zoni sukoba na istoku Ukrajine, gde je takođe bila prisutna pomenuta jedinica. Ubrzo je odlikovan Ordenom za zasluge trećeg reda.

Godinu dana kasnije dodeljeno mu je ukrajinsko državljanstvo nakon čega je iskoračio na lestvici uticajnih ljudi u zemlji.  NJegov angažman bio je izuzetno cenjen u bezbednosnim krugovima, što je dokazano njegovim imenovanjem za savetnika tadašnjeg ministra odbrane Valerija Heleteja i šefa Saveta dobrovoljaca pri dotičnom resoru.

Osvajanje uticaja i naglo bogaćenje

Godine 2017. bio je jedan od osnivača Međunarodnog centra za bezbednosne i odbrambene strategije. Pored toga, učestvovao je u formiranju nekoliko IT kompanija.

Dve godine kasnije, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski imenovao ga je za člana nadzornog odbora ukrajinske državne firme "Ukroboronprom".

Dolaskom Zelenskog na vlast, politička karijera Arahamije kretala se uzlaznom putanjom. Izabran je za šefa stranke "Sluga naroda" i postao poslanik u Vrhovnoj Radi.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Pored poslaničke, poverene su mu još dve funkcije: član Odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, i sekretar Nacionalnog investicionog saveta.

U periodu od 2019. do 2021. ukrajinski mediji svrstali su ga među 100 najuticajnijih Ukrajinaca. NJegovo bogatstvo procenjuje se između 20 i 25 miliona dolara.

Ukrajinski poslanik Ivan Vinik optužio ga je da je 2016. pokušao da ukrade 132 miliona grivni namenjenih za nabavku goriva za potrebe vojske. Sud ga je četiri godine kasnije oslobodio optužbe.

Na društvenim mrežama koristi pseudonim Dejvid Braun.

PREGOVORI U TURSKOJ: Fotografije sastanka Rusa i Ukrajinaca u Istanbulu

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".