SAD i NATO su uništavali stambene četvrti i stanovništvo, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Kako je naglasio, zbog tih sukoba, stotine hiljada ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni.

- Sada kada je američki spoljni dug premašio 30 biliona dolara, Amerika je počela da gura čovečanstvo u globalnu katastrofu, istakao je Patrušev.

Ruski zvaničnik je dodao da je formiranje novih centara moći i svetskog razvoja izazvalo nezadovoljstvo Sjedinjenih Država, koje teže da na svaki način sačuvaju svoju hegemoniju nad svetskim temama.

- Kao što znamo iz istorije, da bi postigli konkretan cilj, Amerikanci su uvek započinjali ratove u drugim regionima planete, dodao je ruski zvaničnik.

Kad je u pitanju situacija u Ukrajini, Patrušev smatra da je ona posledica politike Sjedinjenih Američkih Država i njenog pritiska na nezavisne države.

- Situacija u Ukrajini postala je samo jedna od tragičnih posledica nepromišljene i krvave politike SAD. Amerikanci su ciljano mnogo godina pritiskali nezavisne države u korist ličnih geopolitičkih i finansijskih interesa i težili da podriju svetski poredak, koji je formiran nakon Drugog svetskog rata, kao i sistem Ujedinjenih nacija, izjavio je Patrušev.

(Sputnjik)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".