"Što se tiče prištinske podrške Kijevu, stvar je kristalno jasna - Priština je samoproklamovana kriminalna kvazidržava", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je naglasio da je stav Rusije poznat i nepromenjen.

"Naš stav je poznat. Mi smo upozoravali na nedopustivost podsticanja ponašanja Prištine i zalagali smo se da se pitanje rešava na osnovu Rezolucije 1244. Sporazum o formiranju zajednice srpskih opština napravljen je još 2013. godine, a kad podsećamo naše zapadne kolege da to nije sprovedeno - oni ćute", kazao je on.

FOTO: Printskrin/RIA Novosti

 

Ocenio je da je EU pokazala svoju potpunu neodrživost kao garant sporazuma i naglasio da je uveren da EU neće vršiti pritisak na Prištinu da ispuni dogovor čiji je garant bila.

"Uveren sam da EU neće vršiti pritisak na Prištinu da ispuni dogovor čiji je garant bila EU. Neće vršiti pritisak ni SAD. One se osećaju sjajno, napravile su bazu Bondstil i spremne su da Prištini sve oproste", naveo je Lavrov.

On je rekao da Rusija želi da da šansu diplomatiji i da zato vodi pregovore sa Ukrajinom u Istanbulu, ali da nije siguran i da će dogovoreno biti ispunjeno s obzirom na slučajeve koje je naveo. "Pokazao sam primere,a tih primera je puno, kada su se postignuća diplomatije rušila od strane naših zapadnih kolega,ne možemo im verovati ", naglasio je Lavrov.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".