"Што се тиче приштинске подршке Кијеву, ствар је кристално јасна - Приштина је самопрокламована криминална квазидржава", рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је нагласио да је став Русије познат и непромењен.

"Наш став је познат. Ми смо упозоравали на недопустивост подстицања понашања Приштине и залагали смо се да се питање решава на основу Резолуције 1244. Споразум о формирању заједнице српских општина направљен је још 2013. године, а кад подсећамо наше западне колеге да то није спроведено - они ћуте", казао је он.

ФОТО: Принтскрин/РИА Новости

 

Оценио је да је ЕУ показала своју потпуну неодрживост као гарант споразума и нагласио да је уверен да ЕУ неће вршити притисак на Приштину да испуни договор чији је гарант била.

"Уверен сам да ЕУ неће вршити притисак на Приштину да испуни договор чији је гарант била ЕУ. Неће вршити притисак ни САД. Оне се осећају сјајно, направиле су базу Бондстил и спремне су да Приштини све опросте", навео је Лавров.

Он је рекао да Русија жели да да шансу дипломатији и да зато води преговоре са Украјином у Истанбулу, али да није сигуран и да ће договорено бити испуњено с обзиром на случајеве које је навео. "Показао сам примере,а тих примера је пуно, када су се постигнућа дипломатије рушила од стране наших западних колега,не можемо им веровати ", нагласио је Лавров.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".