Prisustvo virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima "Culex pipiens" sa lokacija na teritoriji Pančeva, Novog Sada i Beograda, kao i na Paliću

Broj zaraženih groznicom Zapadnog Nila, koju prenose komarci, povećao se u Srbiji, tako da ih je do danas registrovano 15, a najviše ih ima u Južnobačkom okrugu, pokazuje najnoviji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Foto: Arhiva Novosti

 

Na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju od 6. septembra, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima sa lokacija na teritoriji grada Pančeva, Novog Sada i Beograda, kao i na lokaciji teritorije Palić.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izvestila je 7. septembra da je prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno u divljim pticama se teritorije Južnobačkog (dve ptice) i Južnobanatskog (jedna) okruga.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom inficiranog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac je "Culex pipiens", vrsta komarca koja je odomaćena i na našim prostorima.

Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. slepi domaćin i infekcija virusom Zapadnog Nila se sa njega dalje ne prenosi, što znači da ne može da se prenese sa osobe na osobu, već samo sa inficiranog komarca na čoveka.

(Telegraf)