Присуство вируса Западног Нила откривено је у домаћим комарцима "Culex pipiens" са локација на територији Панчева, Новог Сада и Београда, као и на Палићу

Број заражених грозницом Западног Нила, коју преносе комарци, повећао се у Србији, тако да их је до данас регистровано 15, а највише их има у Јужнобачком округу, показује најновији извештај Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Фото: Архива Новости

 

На основу извештаја Завода за биоциде и медицинску екологију од 6. септембра, присуство генома вируса Западног Нила откривено је у домаћим комарцима са локација на територији града Панчева, Новог Сада и Београда, као и на локацији територије Палић.

Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде известила је 7. септембра да је присуство генома вируса Западног Нила откривено у дивљим птицама се територије Јужнобачког (две птице) и Јужнобанатског (једна) округа.

Грозница Западног Нила је вирусно обољење које се преноси убодом инфицираног комарца. Главни вектор, односно преносилац је "Culex pipiens", врста комарца која је одомаћена и на нашим просторима.

Главни резервоар заразе су различите врсте птица, у којима се вирус одржава, док је човек случајни, односно тзв. слепи домаћин и инфекција вирусом Западног Нила се са њега даље не преноси, што значи да не може да се пренесе са особе на особу, већ само са инфицираног комарца на човека.

(Телеграф)