Prema tvrdnjama ruskog MO, azerske trupe su ušle u zonu odgovornosti ruskih mirovnih snaga i izvršili četiri udara dronovima "Bajraktar" po položajima oružanih snaga Nagorno-Karabaha.

Napadi su izvedeni u reonu sela Faruh i tom prilikom ubijena su trojica jermenskih vojnika a ranjeno njih 15.

Ruska strana je naglasila da komanda ruskog mirovnog kontigenta preduzima neophodne mere za stabilizaciju situacije i vraćanje trupa na početne pozicije. -Azerbejdžanska strana je pozvana d apovuče svoje jedinice- navodi se iz ministarstva.

S druge strane, njihove kolege iz Azerbejdžana izrazile su žaljenje "zbog jednostrane izjave ruskog Ministarstva odbrane". 

Prema njihovim tvrdnjama "pripadnici ilegalnih jermenskih odreda pokušali su da sabotiraju jedinice azerbejdžanske vojske", te su hitnim merama primorani da se povuku.

Iz vrha azerbejdžanskih snaga, takođe se navodi da sa njihove strane nije prekršena nijedna odredba.

-Sa žaljenjem obaveštavamo da povlačenje ostataka jermenske vojske i ilegalnih jermenskih oružanih odreda sa teritorije Azerbejdžana u skladu sa članom 4. ove izjave još uvek nije završeno. Dakle, Jermenija, a ne Azerbejdžan, krši odredbe izjave- dodaju iz ministarstva.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je takođe navelo da je saopštenje ruskog Ministarstva odbrane u suprotnosti sa suštinom bilateralnih odnosa i Deklaracijom o savezničkoj interakciji potpisanoj između dve zemlje 22. februara 2022. godine.

-Na teritoriji Azerbejdžana ne postoji administrativno-teritorijalna jedinica koja se zove "Nagorno-Karabah". Ime sela koje se pominje u saopštenju nije Furuh, već Faruh- navodi se u saopštenju.

-S tim u vezi, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana traži od ruskog Ministarstva da u potpunosti povuče ostatke jermenske vojske i ilegalne jermenske oružane odrede sa teritorije Azerbejdžana koju je priznala međunarodna zajednica u skladu sa odredbama Zajedničke izjave, traži da se ne koriste termin „Nagorno-Karabah“ i tačno označavaju nazive teritorija Azerbejdžana- naglasilo je ministarstvo.


 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".