Pismo Asocijacije dostavljeno je predsedniku vlade Tuzlanskog kantona, ministrima, predsednici skupštine TK, poslanicima, posebno, kako su naveli, onima iz reda srpskog naroda, zatim OSCE-u, OHR i Ombudsmanu za ljuska prava.


Istakli su da štampanje ovakvog jednog udžbenika vređa Srbe i ne doprinosi razumevanju, toleranciji, suživotu, već naprotiv pravi dalje podele u društvu i svemu onom što je loše, što, kako kažu, žele da ostave iza sebe.

"Molimo vas na civilizovan način da reagujete i nikad više ne dozvolite takve greške jer Srbi u Tuzli su u manjini i žele da žive u miru sa svim ostalim građanima, a ne da se etiketiraju kao nekakvi zločinci i agresori", navodi se u pismu i podseća da je Srba u tom kantonu danas tri odsto, a da ih je 1992. godine bilo 33 odsto.

Oni su pozvali predstavnike vlasti i međunarodnih organizacija u BiH da samo pogledaju konkurs na UKC Tuzla, gde, kako kažu, od stotinak primljenih na svim pozicijama nema nijednog Srbina.

"To je agresija, gospodo", poručeno je iz Asocijalice i navode:

"U Tuzli i čitavom Tuzlanskom kantonu nas je malo, ali smo svi složni oko sledećeg - pokrenućemo peticiju, sakupiti potpise svih onih Srba koji se ne slažu sa takvim načinom predstavljanja našeg naroda deci devetog razreda i na svaki sličan ispad brže i burnije reagovati", prenela je RTRS.
 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".