Tog 28.5.1903. dogodio se jedan od najstrašnijih događaja u srpskoj istoriji koji je svima poznat. U noći 28.na 29. dogodilo se ubistvo kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage u narodu poznat kao "Majski prevrat".

Pripadnici ozloglašene "Crne ruke" ušli su u kompleks dvorca i izvršili čin ubistva te bacili leševe kraljevskog bračnog para sa terase Starog konaka.

Foto: Jutjub printskrin/Lazar N

 

Nakon uspelog "prevrata" došlo je do smene dinastije te su na čelo Srbije stali Karađorđevići. Mnogi bivši zaverenici su dobili unapređenje, nekima je i suđeno u toku Solunskog procesa kada su i pogubljeni (poput Apisa).

Na istoričarima su ostavljena razmatranja o tome da li bi i pripadnici nove dinastije isto prošli da je Crna ruka ostala na slobodi. Kako su godine prolazile u sklopu sa državnim i političkim previranjima tako je i odlučeno da se Stari konak potpuno sruši i da se zatre svaki trag na strašne događaje iz srpske istorije.

Foto: Jutjub printskrin/Lazar N

 

Stari dvor je dobio novu svrhu, dok mu je sa suprotne strane pridodat i Novi dvor u kojem je bilo glavno sedište Aleksandra Prvog Karađorđevića (današnja zgrada Predsedništva Srbije).

Godine su učinili svoje te je mesto (na kojem je izvršen atentat) zamenjeno parkom namenjenim građanima što je u prevodu značilo da su se stare kapije dvora napokon "otvorile" za javnost i nestale zauvek u hodnicima istorije.

Foto: Printskrin/Google Earth

 

Na poslednjoj fotografiji možemo da vidimo današnji izgled dvorskog kompleksa koji je ostao uskraćen za obeležje mesta na kojem je ubijen poslednji kralj dinastije Obrenović i njegova supruga kraljica Draga.

Takođe i treba dodati da je najavljen i spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću između Starog i Novog dvorskog kopleksa ne tako daleko od mesta na kojem je izvršen Majski prevrat.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".