Nakon višegodišnjeg testiranja ovaj sistem će biti stavljen na raspolaganje izraelskoj protivvazdušnoj odbrani. Smatra se jednim od najvećih sistema upozorenja, koji sadrži brojne senzore za otkrivanje letećih objekata.

Uprkos razvijenim radarskim sistemima izraelske PVO, vojska smatra da će pomoću balona izgraditi precizniju i širu sliku tokom vazdušnog nadzora. Prema nekim izveštajima, "Nebeska rosa" je tehnološki jedan od najnaprednijih sistema na svetu, osposobljena da prati čak i manevrisanje hipersonične krstareće rakete.

Prema rečima Moše Patela, direktora Izraelske organizacije za protivvazdušnu odbranu, izrada ovog projekta započeta je pre decenije. -Ovaj sistem će krstariti na velikim visinama i na taj način moći da detektuje opasnost iz više pravaca- tvrdi Patel.

"Nebeska rosa" razvijena je zajedničkim naporima izraelskih i američkih vojnih tehničara iz Agencije za raketnu odbranu SAD.

Jedan od razloga zbog kojih se izraelska vojna industrija odlučila na ovakav poduhvat je kontinuirani razvoj iranskih dronova i krstarećih projektila, ali i činjenica da su Izraelske odbrambene snage (IDF) proteklih godina presrele četiri iranska drona.

Procene izraelskih vojnih i obaveštajnih krugova ukazuju na to da iranski dronovi i krstareći projektili predstavljaju glavni bezbednosni izazov za ovu zemlju, jer su u dosadašnjim sukobima koje je Izrael vodio u ovom veku, protiv njega korišćene samo konvencionalne rakete.

S obzirom na snažan uticaj Irana na susedni Liban, "Nebeska rosa" će biti raspoređena na severu Izraela, kako bi prevenirala potencijalne raketne napade Hezbolaha, proiranske šiitske paravojne formacije.

Ratna iskustva Izraela u ovom veku obeležena su raketnim napadima Hamasa i Hezbolaha na naseljena mesta. Ovakva praksa pratila je sve sukobe u savremeno doba, od Druge intifade (2000-2005), preko izraelsko-libanskog rata 2006, operacija "Liveno olovo" 2008. i "Zaštitna ivica" 2014, kao i tokom poslednjeg izraelsko-palestinskog sukoba vođenog na proleće prošle godine.

Zbog specifične geografske strukture, u slučaju obnavljanja sukoba, gotovo svi veći gradovi i naseljena mesta nalaze se u dometu raketa Hamasa i Hezbolaha. Kada se na to dodaju rastući uticaj Irana kao regionalne sile i razvoj njegove vojne tehnike, nema mesta čuđenju što je "Nebeska rosa" našla svoje mesto u borbenom poretku IDF-a.

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".