Dok se svet bavi nebrojenim posledicama dešavanja u Ukrajini: sankcijama Ruskoj Federaciji, vojnoj i političkoj pomoći Zapada Ukrajincima, zbrinjavanju hiljada izbeglica, glavna tema u hrvatskoj javnosti režirana je strogo odvojenim kabinetima predsednika i premijera Hrvatske.

Nakon prošlonedeljnog pada bespilotne letelice u Zagrebu, premijer Andrej Plenković, u društvu ministra odbrane i načelnika generalštaba, uz medijsku pompu posetio je francuski nosač aviona.

Foto: Jutjub printskrin/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

 

 

Pored ranije dogovorene zajedničke vežbe hrvatskog i francuskog ratnog vazduhoplovstva u vazdušnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna, pokušali su da skrenu pažnju javnosti na aktuelnu aferu sa padom bespilotne letelice. Hrvatski "Migovi 21" učestvovali su sa francuskim "rafalima" u zajedničkom preletu iznad mora.

U kratkom saopštenju nakon sastanka sa francuskom delegacijom Plenković se ponovo osvrnuo na spornu letelicu ističući da je ona bila naoružana, iako je svega par sati pre pomenute izjave glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naveo kako letelica nije bila naoružana.

Dok su tri MiG-a 21 i dva francuska Rafalea parala nebo iznad, Plenković je preneo i da je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom Antonyjem Blinkenom i da iz SAD-a stižu dva američka borbena aviona tipa F-16.

Vrlo brzo nakon Plenkovićeve konferencije za novinare, oglasio se i hrvatski predsednik Zoran Milanović izdajući saopštenje da je uveo zabranu preleta svih (dakle hrvatskih, francuskih i američkih) borbenih aviona iznad Hrvatske.

Pored toga, Generalštabu hrvatske vojske naložio je i pokretanje istrage i utvrđivanje odgovornosti zbog uznemiravanja građana izazvanog preletima aviona.

Milanovićeva reakcija došla je dakle nakon što je Plenković u međuvremenu dogovorio prelet francuskih "Rafala" iznad Zagreba baš u trenutku svog javnog obraćanja, tvrde hrvatski mediji.

Što će poduzeti nakon zapovijedi predsjednika RH, pitali smo načelnika Oružanih snaga RH Roberta Hranja.

(Jutarnji list)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".