Из Министарства одбране Руске Федерације потврђују да су извршени напади поменутом хиперсоничном ракетом, погађајући њоме војне циљеве у Украјини.

Ова најмодернија балистичка ракета, присутна само у руском наоружању, поред своје натпросечне брзине за ту врсту оружја (12.000 километара на час), огромног домета (2.000 километара), могућности промене висине и правца све до самог удара у мету и преношења до 480 килограма експлозива, може приликом свог лансирања са собом понети и нуклеарну бојеву главу.

 

 

"Кинжал" је у службу војске Русије "приступио" 2017. године, а председник Русије Владимир Путин представио га је 1. марта 2018. 

Податак да руска ракета може преносити нуклеарне бојеве главе код западних сила изазива велику нелагоду.  У сфери ове врсте наоружања, Русија знатно предњачи у односу на главног конкурента у војној индустрији Сједињеним Америчким Државама.

Ту информацију о нуклеарним бојевим главама потврдио је и руски председник пре четири године.

- Реч је о ракети која хиперсоничном брзином, 10 пута већом од брзине звука, са способношћу преношења нуклеарне и конвеционалне бојеве главе - речи су руског председника о тада годину дана старом "Кинжалу".

Фото: Танјуг/АП/Аlexander Zemlianichenko

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".