Prvim brzim vozom "Soko", koji će iz Beograda doputovati u Novi Sad, voziće se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.

Železnička stanica u Novom Sadu, u koju će prvi brzi voz "Soko" ući oko 12 sati, u potpunosti je rekonstruisana prvi put nakon 1964. godine, kada je i izgrađena.

Iznad ulaza u stanicu, nalazi se natpis dobrodošlice: "Dobro došli u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture". 

Unutrašnji deo zgrade krase restoran, ambulanta, pošta, prostor za decu, čekaonica za bicikle.

Takođe, na stanici se nalazi i punkt za testiranje na kovid 19, dok su u glavnom holu postavljeni bankomati i prvi paketomat pošte.

Rekonstruisani su postojeći koloseci, a primetan je veći broj perona i moderan izgled mobilijara.

Nakon više od tri godine kako vozovi ne saobraćaju između Novog Sada i Beograda, brzom prugom će krenuti tri vrste vozova: "Intersiti", "Regio-ekspres" i "Regio". 

Razlikovaće se po broju stanica na kojima će stajati i trajanju putovanja između ova dva grada.

Najbrži "Intersiti" vozovi stizaće na odredište za 36 minuta. Imaće samo jednu međustanicu na Novom Beogradu.

Nešto sporije biće putovanje "Regio-ekspresom", koje će trajati 49 minuta, i on će se zaustavljati na sedam međustanica, dok će "Regio" vozovi stizati za 57 minuta sa jedanaest međustanica do odredišta.

Foto: D. Milovanović

 

Najveću brzinu, od 200 kilometara na sat, vozovi će razvijati na delu od stanice Batajnica do rasputnice Karlovački Vinogradi, u dužini od 41,4 kilometara.

Kako je najavljeno, promotivna cena karte za sve putnike, koji će usluge ovih vozova moći da koriste od sutra, biće 300 dinara u jednom pravcu, dok će za mališane do sedam godina, u pratnji roditelja biti besplatna.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".