Првим брзим возом "Соко", који ће из Београда допутовати у Нови Сад, возиће се председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан.

Железничка станица у Новом Саду, у коју ће први брзи воз "Соко" ући око 12 сати, у потпуности је реконструисана први пут након 1964. године, када је и изграђена.

Изнад улаза у станицу, налази се натпис добродошлице: "Добро дошли у Нови Сад, Европску престоницу културе". 

Унутрашњи део зграде красе ресторан, амбуланта, пошта, простор за децу, чекаоница за бицикле.

Такође, на станици се налази и пункт за тестирање на ковид 19, док су у главном холу постављени банкомати и први пакетомат поште.

Реконструисани су постојећи колосеци, а приметан је већи број перона и модеран изглед мобилијара.

Након више од три године како возови не саобраћају између Новог Сада и Београда, брзом пругом ће кренути три врсте возова: "Интерсити", "Регио-експрес" и "Регио". 

Разликоваће се по броју станица на којима ће стајати и трајању путовања између ова два града.

Најбржи "Интерсити" возови стизаће на одредиште за 36 минута. Имаће само једну међустаницу на Новом Београду.

Нешто спорије биће путовање "Регио-експресом", које ће трајати 49 минута, и он ће се заустављати на седам међустаница, док ће "Регио" возови стизати за 57 минута са једанаест међустаница до одредишта.

Фото: Д. Миловановић

 

Највећу брзину, од 200 километара на сат, возови ће развијати на делу од станице Батајница до распутнице Карловачки Виногради, у дужини од 41,4 километара.

Како је најављено, промотивна цена карте за све путнике, који ће услуге ових возова моћи да користе од сутра, биће 300 динара у једном правцу, док ће за малишане до седам година, у пратњи родитеља бити бесплатна.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".