Ukrajina tvrdi da je ubila još jednog ruskog generala.

- Kao posledica napada na neprijatelja, poginuo je zapovednik 8. armije Južnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije, general-pukovnik Andrej Mordivčev.

Takođe, ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je kasno u petak da je "privremeno" izgubilo pristup Azovskom moru jer su ruske snage pojačale pritisak oko glavne morske luke Marijupolja.

- Okupatori su delimično uspeli u operativnom okrugu Donjeck, privremeno uskrativši Ukrajini pristup Azovskom moru, navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva osbrane, ne precizirajući jesu li ukrajinske snage vratile pristup moru.

Rusija je u petak saopštila da njene snage "stežu obruč" oko Marijupolja, gde je po procenama oštećeno 80 odsto objekata i kuća, a oko 1.000 ljudi još uvek bi moglo biti zarobljeno u improvizovanim skloništima ispod uništenog pozorišta.

Marijupolj, sa svojim strateškim položajem na obali Azovskog mora, meta je od početka rata 24. februara, kada je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo, kako je rekao, "specijalnu vojnu operaciju".

Grad se nalazi na ruti između poluostrva Krim, koji je anektirala Rusija, na zapadu i regije Donjeck na istoku, koju delimično kontrolišu proruski separatisti.

Rusija je već 1. marta tvrdila da su njene snage odsekle ukrajinsku vojsku od Azovskog mora.