Украјина тврди да је убила још једног руског генерала.

- Као последица напада на непријатеља, погинуо је заповедник 8. армије Јужног војног округа Оружаних снага Руске Федерације, генерал-пуковник Андреј Мордивчев.

Такође, украјинско министарство одбране саопштило је касно у петак да је "привремено" изгубило приступ Азовском мору јер су руске снаге појачале притисак око главне морске луке Маријупоља.

- Окупатори су делимично успели у оперативном округу Доњецк, привремено ускративши Украјини приступ Азовском мору, наводи се у саопштењу украјинског министарства осбране, не прецизирајући јесу ли украјинске снаге вратиле приступ мору.

Русија је у петак саопштила да њене снаге "стежу обруч" око Маријупоља, где је по проценама оштећено 80 одсто објеката и кућа, а око 1.000 људи још увек би могло бити заробљено у импровизованим склоништима испод уништеног позоришта.

Маријупољ, са својим стратешким положајем на обали Азовског мора, мета је од почетка рата 24. фебруара, када је руски председник Владимир Путин покренуо, како је рекао, "специјалну војну операцију".

Град се налази на рути између полуострва Крим, који је анектирала Русија, на западу и регије Доњецк на истоку, коју делимично контролишу проруски сепаратисти.

Русија је већ 1. марта тврдила да су њене снаге одсекле украјинску војску од Азовског мора.