- Ukrajina je zahvalna Americi na velikoj podršci. Molimo vas da uradite još više - poručio je. NJegov glavni zahtev odnosio se na uvođenje zone zabranjenog leta, što su SAD ranije odbacile, jer bi se rizikovao direktan sukob američkih i ruskih vojnika.

- Zatvorite nebo iznad nas - apelovao je ukrajinski lider.

- Ukoliko to nije moguće, SAD treba da dostave Kijevu još oružja da bi sama odvratila ruske napade. Ruske trupe već su ispalile gotovo hiljadu projektila na Ukrajinu, bezbrojne bombe, koriste dronove da nas ubijaju. Ovo je teror koji Evropa nije videla 80 godina i tražimo od celog sveta da odgovori.

Sve američke kompanije treba da napuste rusko tržište, dodao je Zelenski i istakao da se odlučuje sudbina Ukrajine.

- Rusija je krenula u ofanzivu tenkovima i avionima, napadajući naše pravo da slobodno živimo u svojoj zemlji - poručio je.

- Vi ste lider vaše velike nacije, želeo bih da ste lider sveta. Da biste bili lider sveta, treba da budete lider mira - poručio je Zelenski američkom predsedniku DŽozefu Bajdenu na engleskom.

SAD će, kako je nagovešteno, uputiti još 800 miliona dolara nove vojne pomoći Ukrajini, što je deo dodatne vojne i humanitarne podrške, u ukupnom iznosu od 13,6 milijardi dolara. Sa novom rundom pomoći, Bajden je, otkako je preuzeo dužnost predsednika, izdvojio dve milijarde dolara pomoći za Ukrajinu.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".