- Украјина је захвална Америци на великој подршци. Молимо вас да урадите још више - поручио је. Његов главни захтев односио се на увођење зоне забрањеног лета, што су САД раније одбациле, јер би се ризиковао директан сукоб америчких и руских војника.

- Затворите небо изнад нас - апеловао је украјински лидер.

- Уколико то није могуће, САД треба да доставе Кијеву још оружја да би сама одвратила руске нападе. Руске трупе већ су испалиле готово хиљаду пројектила на Украјину, безбројне бомбе, користе дронове да нас убијају. Ово је терор који Европа није видела 80 година и тражимо од целог света да одговори.

Све америчке компаније треба да напусте руско тржиште, додао је Зеленски и истакао да се одлучује судбина Украјине.

- Русија је кренула у офанзиву тенковима и авионима, нападајући наше право да слободно живимо у својој земљи - поручио је.

- Ви сте лидер ваше велике нације, желео бих да сте лидер света. Да бисте били лидер света, треба да будете лидер мира - поручио је Зеленски америчком председнику Џозефу Бајдену на енглеском.

САД ће, како је наговештено, упутити још 800 милиона долара нове војне помоћи Украјини, што је део додатне војне и хуманитарне подршке, у укупном износу од 13,6 милијарди долара. Са новом рундом помоћи, Бајден је, откако је преузео дужност председника, издвојио две милијарде долара помоћи за Украјину.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".