Док се свет бави небројеним последицама дешавања у Украјини: санкцијама Руској Федерацији, војној и политичкој помоћи Запада Украјинцима, збрињавању хиљада избеглица, главна тема у хрватској јавности режирана је строго одвојеним кабинетима председника и премијера Хрватске.

Након прошлонедељног пада беспилотне летелице у Загребу, премијер Андреј Пленковић, у друштву министра одбране и начелника генералштаба, уз медијску помпу посетио је француски носач авиона.

Фото: Јутјуб принтскрин/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

 

 

Поред раније договорене заједничке вежбе хрватског и француског ратног ваздухопловства у ваздушном простору изнад Истре и Кварнера, Лике и Кордуна, покушали су да скрену пажњу јавности на актуелну аферу са падом беспилотне летелице. Хрватски "Мигови 21" учествовали су са француским "рафалима" у заједничком прелету изнад мора.

У кратком саопштењу након састанка са француском делегацијом Пленковић се поново осврнуо на спорну летелицу истичући да је она била наоружана, иако је свега пар сати пре поменуте изјаве главни секретар НАТО-а Јенс Столтенберг навео како летелица није била наоружана.

Док су три МиГ-а 21 и два француска Рафалеа парала небо изнад, Пленковић је пренео и да је разговарао са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном Антонyјем Блинкеном и да из САД-а стижу два америчка борбена авиона типа Ф-16.

Врло брзо након Пленковићеве конференције за новинаре, огласио се и хрватски председник Зоран Милановић издајући саопштење да је увео забрану прелета свих (дакле хрватских, француских и америчких) борбених авиона изнад Хрватске.

Поред тога, Генералштабу хрватске војске наложио је и покретање истраге и утврђивање одговорности због узнемиравања грађана изазваног прелетима авиона.

Милановићева реакција дошла је дакле након што је Пленковић у међувремену договорио прелет француских "Рафала" изнад Загреба баш у тренутку свог јавног обраћања, тврде хрватски медији.

Што ће подузети након заповиједи предсједника РХ, питали смо начелника Оружаних снага РХ Роберта Храња.

(Јутарњи лист)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".