Premijer Češke Petr Fijala je u tvitu naveo da će se tri lidera sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom.

"Cilj posete je da se izrazi nedvosmislena podrška Evropske unije Ukrajini i njenoj slobodi i nezavisnosti. Istovremeno, tokom posete ćemo predstaviti širok paket podrške Ukrajini i njenim građanima. Međunarodnu zajednicu su o ovoj poseti obavestile i međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene nacije", rekao je Fijala.

Fijala, premijer Poljske Mateuš Moravjecki i slovenački premijer Janez Janša doputovali su u Kijev vozom i pre podne su prešli iz Poljske u Ukrajinu, rekao je novinarima Mihal Dvočik, pomoćnik Moraveickog. Poljski lider je to nazvao istorijskom misijom.

"Naša je dužnost da budemo tamo gde se kuje istorija. Zato što se ne radi o nama, već o budućnosti naše dece koja zaslužuju da žive u svetu oslobođenom tiranije", rekao je Moravjecki.

Ugošćavanje stranih premijera u sopstvenoj prestonici bio bi simboličan uspeh za Zelenskog, koji je navodno ostao u Kijevu, prenosi AFP. U svojoj najnovijoj poruci, Zelenski je pozvao ruske snage da se predaju, rekavši da oni i njihovi oficiri već znaju da je rat beznadežan.

(Mondo)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".