Na snagu od danas stupa novo pravilo, iliti olakšica za ulazak u Grčku!

Naime, naši državljani više ne moraju da popunjavaju PLF obrazac za ulazak u ovu zemlju.

Ovo je najpre objavljeno na društvenim mrežama.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija (Juta) za Kurir je kratko potvrdio ovu informaciju.

Foto: Profimedia/vikipedia

 

 

- Istina je, tačna je informacija, to pravilo danas stupa na snagu - potvrdio je Seničić.

Ovo je velika olakšica jer oni koji su prošle godine putovali u Grčku morali su da popunjavaju obrazac od mnogo strana, što je mnogima oduzimalo i vremena i živaca.

Obrazac za lociranje putnika (The Passenger Locator Form - PLF) je jedan od ključnih elemenata u borbi protiv suzbijanja korona virusa. Svi putnici su bili dužni da popune svoj PLF obrazac najmanje 24 sati pre ulaska u Grčku, pružajući detaljne informacije o mestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi na kojoj će boraviti u Grčkoj.

PLF obrazac je sadržao sve detaljne informacije o polaznom mestu, trajanju prethodnih boravaka u drugim zemljama i adresi tokom boravka u Grčkoj. U slučaju da je neko hteo da menja adrese, bilo je potrebno navesti adresu na kojoj ćete biti najmanje prva 24 sata. Trebalo je dostaviti po jedan PLF po porodici. Nakon popunjavanja obrasca, dobijala se e-poruku sa potvrdom. U potvrdi će nalazio jedinstveni kod (QR) koji je stizao na dan zakazanog dolaska u Grčku i o čemu su sugrađani obavešteni putem e-pošte. Putnici koji su ulazili u Grčku tog dana kada dobiju QR kod, mogli su pokazati i elektronsku potvrdu, jer je ona stizala tokom putovanja. PLF se takođe mogao naći u aplikaciji Visit Greece i na www.travel.gov.gr.

Inače, na sajtu Ministarstva spoljnih poslova trenutno od pravila za ulazak u ovu zemlju stoji sledeće:

- Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. Za ulazak turista otvoreni su 24 časa sledeći drumski granični prelazi:

Foto: Milena Anđela

 

 

- sa Bugarskom: Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi;

- sa S. Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojrani;

- sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia, Mavromati;

- sa Turskom: Kastanjez i Kipi.

- Sva lica, starija od pet godina, koja dolaze iz država članica Evropske unije (EU) i Šengenskog sporazuma, kao i trideset tri (33) zemlje koje nisu članice EU, koje su pristupile EU sistemu digitalnog sertifikata kovida 19 (Europian Union Digital Covid Certificate, EUDCC), među kojima je i R. Srbija, mogu ući u R.Grčku uz posedovanje Evropskog digitalnog sertifikata kovid 19, odnosno:

FOTO: Wikipedia

 

 

a) Sertifikata o vakcinaciji, koji je važeći nakon navršenih najmanje četrnaest (14) dana od dana vakcinacije protiv korona virusa i ne više od devet (9) meseci nakon završetka osnovne vakcinacije (druga doza), odnosno bez vremenskog ograničenja za putnike koji su primili i buster dozu. Evropski digitalni sertifikat sadrži sledeće elemente: ime i prezime lica (kako je navedeno u putnoj ispravi), tip primljene vakcine, broj primljenih doza i datum vakcinacije, ili

b) Sertifikata o preležanoj bolesti korone, koja je konstantovana laboratorijskim RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom (Rapid test). Evropski digitalni sertifikat o preležanoj bolesti se izdaje četrnaest (14) dana nakon prvog pozitivnog testa i važi sto osamdeset (180) dana, ili c) Negativnog RT-PCR testa, ne starijeg od 72 sata pre ulaska u Grčku, ili negativnog antigenskog (rapid) testa, ne starijeg od 24 časa pre ulaska u Grčku, na prisustvo virusa korona virusa.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".