Zbog rasprave oko (ne)nošenja zaštitne maske, je muškarac (49) pištoljem ubio radnika na benziskoj pumpi (20) u Iber Oberštajnu u Nemačkoj. 

Prema poslednjim informacijama istrage, je muškarac ušao bez maske u supermarket na benziskoj pumpi i želeo da kupi dve gajbe piva. Kasir ga je upozorio na nošenje zaštitnih maski, na šta je muškarac odreagovao veoma agresivno. Zatim je napustio radnju uz pretnje, piše rtde.

Nešto kasnije iste večeri se muškarac vratio na istu benzinsku pumpu sa zaštitom preko lica. Na kasi je opet skinuo masku pa je ponovo došlo do rasprave. Zatim je muškarac potegao revolver na 20-godišnjeg studenta iz Iber Oberštajna i ispalio smrtonosni hitac u njega, pa je pešaka pobegao sa mesta zločina. 

Policija je punom parom tragala za ubicom, međutim se on sam pojavio u policjskoj stanici Iber Oberštajn u pratnji jedne žene, gde su ga uhapsile specijalne jedinice. 

Prema izveštaju državnog tužioca je muškarac u prvom pokušaju da kupi pivo zaboravio svoju masku, zbog čega kasir nije hteo da mu proda robu. Kada je otišao kući nije uspeo da se smiri pa je uzeo svoj revolver i otišao nazad do pumpe. Tu je navodno namerno masku nosio "nepravilno" da bi sačekao reakciju kasira.

Kaj Furman, državni tužioc dodaje da je muškarac izjavio da ga cela situacija sa pandemijom "dokrajčila" i da "nije video drugi način da iskaže svoj stav".