Milanović je istakao da je leteći objekat sovjetske proizvodnje doleteo iz Ukrajine, a u Hrvatsku je ušao preko Mađarske, iznad koje je leteo preko 40 minuta. U hrvatskom vazdušnom prostoru bespilotna letelica provela je nešto manje od sedam minuta, nakon čega je pala iznad zagrebačkog Jaruna nakon što je ostala bez goriva. Tom prilikom oštećeno je nekoliko automobila koji su bili parkirani u blizini i načinjena je materijalna šteta.

Hrvatski predsednik pozvao je građane da ostanu mirni i istakao da ovaj akt nije usmeren protiv države Hrvatske. 

U Hrvatskoj se pojavila teorija o potencijalnoj grešci u vezi s putanjom letelice. Kako se navodi, u Žitomirskoj oblasti u Ukrajini, u blizini Kijeva postoji mesto koje se zove Jarun. Nagađa se da je letelica loše programirana i da je kodirano pogrešno ime pa je tako umesto kod ukrajinskog, letelica završila iznad zagrebačkog Jaruna. 

Oglasio se Kijev

Savetnik ukrajinskog ministra odbrane Markijan Lubkjivski izjavio je za Jutarnji.hr da letelica koja je pala sinoć u Zagrebu nije ukrajinska.

On je, takođe, rekao da se očekuje zvanično saopštenje ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

Inače, radi se o bespilotnoj letelici za snimanje i prikupljanje podataka i koja nije opremljena nikakvim naoružanjem. Letelica je iz sovjetske ere što objašnjava ćirilična slova i crvenu zvezdu petokraku koji su uočeni na olupini letelice.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".