Tužilaštvo je Iva Sanadera u aferi "Hipo" teretilo da je kao zamenik ministra spoljnih poslova krajem 1994. i početkom 1995. uzeo proviziju u protivrednosti od 3,6 miliona kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter.

- Vrhovni je sud prihvatio žalbu optuženika te ukinuo presudu Županijskog suda u Zagrebu. Prvostepenom je presudom optuženik proglašen krivim zbog kaznenog dela zlouporabe položaja i ovlašćenja uz primenu Zakona o nezastarijevanju kaznenih dela ratnog profiterstva i kaznenih dela iz procesa transformacije i privatizacije (dalje: Zakon o nezastarijevanju) - stoji u objavi Vrhovnog suda.

Sanader se tereti da je iskoristio ratno stanje za uzimanje provizije pri sklapanju ugovora. Stavljeno mu je na teret da je dogovorio da mu strana banka za učestvovanje u pregovorima kao protivuslugu za ulazak te strane banke na hrvatsko tržište isplati proviziju u gotovini, u visini pet odsto odobrenog zajma, piše Vrhovni sud u obrazloženju.

Vrhovni sud je objasnio i zbog čega ukida presudu za ratno profiterstvo. Kažu da nije dokazano da je postupanje Ive Sanadera negativno uticalo na život ljudi.

- Prema optužnici strana banka je optuženiku isplatila iznos provizije u protivrednosti 3.610.528,18 kuna. Takvim postupanjem u ratom uslovljenom teškom finsijskom i privrednom stanju Republike Hrvatske, optuženiku je stavljeno na teret da je ostvario protivpravnu imovinsku korist. Prema optužnici iznos ostvarene koristi u nesrazmeri je sa ugroženim temeljnim vrednosti države i društvene zajednice te interesa Republike Hrvatske - dodaju iz suda.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Vrhovni sud ocenjuje da je prvostepeni sud propustio na pravilan način da utvrdi na koji način je postupak optuženog imao štetan uticaj na materijalne uslove života stanovništva u ratu i privrednog potencijala države, te drugih imovinskih interesa ili prihoda države u ratu - kažu iz suda.

Naglašavaju i da će postupak biti ponovljen, kao i da je u ponovljenom postupku potrebno s više pažnje oceniti jesu li se u ponašanju optuženika stekla sva bitna obeležja kaznenog dela zloupotrebe položaja.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Potom je potrebno oceniti ima li mesta primeni Zakona o nezastarevanju odnosno, da li je ostvarena znatna imovinska korist i nesrazmera. Prvostepeni sud će doneti novu na zakonu utemeljenu odluku koju će valjano obrazložiti - stoji u objavi.

Sanader je u zatvoru od aprila 2019. godine kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju "Planinska" na šest godina zatvora. 

(Indeks.hr)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".