- Shvatili smo da se uopšte ne radi o Ukrajini, već o agresiji na sve što je rusko — interese, veru, kulturu, jezik, bezbednost i tako dalje. I sada je, naravno, reakcija Zapada na naše postupke toliko pomahnitala, rekao bih, oprostite mi na gruboj reči, pokazuje da je, zaista, ovo bitka na život i smrt za pravo Rusije da bude na političkoj mapi sveta uz puno poštovanje njihovih legitimnih interesa“, rekao je on, prenosi EA dejli.

Lavrov je podsetio na zakon o državnom jeziku u Ukrajini, „u kome je samo ukrajinski jezik proglašen službenim, a svi ostali jezici su na ovaj ili onaj način podređeni“.

- Ne samo mi, nego i Mađarska, Bugarska, Rumunija počeli su da izražavaju nezadovoljstvo. Ali tada su ukrajinske vlasti postupile vrlo jednostavno. Napravil su izuzetak za ovaj diskriminatorni zakon koji se tiče jezika Evropske unije. Vrlo elegantno. A ruski jezik je potpuno obespravljen. A Zapad je ćutao, smirio se. Time je još jednom naglašeno da Zapadu od Ukrajine treba samo jedno – da stalno radi protiv Rusije, protiv svega ruskog, dodao je Lavrov.

Rusija želi da vidi Ukrajinu demilitarizovanu i prijateljsku, bez zabrane ruskog jezika i kulture, Ukrajinu u kojoj „neće biti pretnje stvaranja još jedne nacističke države“, rezimirao je ruski ministar spoljnih poslova.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".