Hrabri dobričina koji voli svoju Olivu, a iz spanaća crpi snagu da se bori protiv negativca Badže ostavio je neizbrisiv trag i srpskoj televiziji, a čovek koji je poslužio kao inspiracija za tvorce crtanog lika zvao se Frenk "Roki" Figl.

Rođen je 1968. godine u Poljskoj U mladosti je bio mornar, a kada je penzionisan, radio je u krčmi u gradu Česteru, u Ilinois, u SAD, gde je bio zadužen za čišćenje i održavanje reda u kafani.

Foto: Jutjub printskrin

 

 

Figl je bio poznat kao "tabadžija". Redovno se tukao, a jedna od posledica bilo je i deformisano oko, po čemu je i dobio nadimak ("Pop-eye"-iskolačeno oko). Pušio je lulu, te je pričajući, pomerao je samo jednu stranu usta. Deca su ga obožavala jer ih je zabavljao pričajući im svoje dogodovštine iz mornarskih dana, tokom kojih je proputovao ceo svet. Pričao je da nijednu tuču u životu nije izgubio - pišu administratori "Legendi devedesetih" i dodaju još zanimljivih detalja:

https://youtube.com/shorts/a7LukHGmUDE?feature=share

Autor crtaća "Popaj", Elzi Krizler Segar, rođen u Česteru, upoznao je Frenka kada je bio mladić i slušao je njegove dogodovštine sa drugim klincima. Mornara Popaja kasnije će, zahvaljujući njemu, doživeti svetsku slavu.

Segar je i kasnije ostao u kontaktu sa Frenkom (Popajem) i pomagao mu finansijski. Govorio je da je Frenk zaista bio poput crtanog Popaja - dobar, hrabar i neustrašiv. Oliva je takođe postojala. Zvala se Dora Paskel i bila je vlasnica radnje u Česteru. Fizički i po načinu oblačenja je zaista podsećala na čuvenu Olivu tako da nema sumnje da je ona bila inspiracija za ovaj lik.

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".