Promene Ustava će stupiti na snagu deset dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku, a Belorusi su se izjasnili da se njima omogući da se na njihovoj teritoriji postavi nuklearno oružje.


Centralna izborna komisija juče je potvrdila rezultate referenduma o promeni Ustava, koju je podržalo 82,86 odsto glasača, podseća TAS S.

Novi ustav omogućuje nuklearno oružje na beloruskom tlu po prvi put otkako ga se zemlja odrekla nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Zapad je već ranije objavio da neće priznati rezultate referenduma, koji se održava usled sveopšteg obračuna s beloruskom opozicijom i protivnicima Lukašenkovog režima. Prema rečima aktivista za ljudska prava, trenutno je u Belorusiji više od hiljadu političkih zatvorenika.

Referendum je podstakao antiratne proteste u nekoliko gradova. Najmanje 290 osoba je privedeno, rekli su aktivisti za ljudska prava.

Masovni protesti izbili su 2020. nakon spornih izbora za koje opozicija tvrdi da su bili namešteni. Nakon što je Lukašenko pokrenuo nasilnu akciju protiv demonstranata, protesti su uglavnom utihnuli.

- Ako (Zapad) prebaci nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, na naše granice, onda ću se obratiti Putinu da vrati nuklearno oružje koje sam dao bez ikakvih uslova - rekao je Lukašenko.

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".