Zanimljivu analizu o tom slučaju podelio je na svom Fejsbuk profilu meteorolog Marko Čubrilo. On je podelio status dr Aleksandara Ivkovića stručnjaka za radiologiju, koji se osvrnuo na aktuelna pitanja i dileme u vezi sa situacijom u Černobilju. NJegov tekst prenosimo u celini:

Pojavili su se panični naslovi u medijima o tome kako je došlo do velikog skoka vrednosti radijacije u zoni Černobilja. Bez ikakve namere da ulazim u politiku, da objasnim situaciju oko radijacije.

Na dva od tri detektora u zoni sarkofaga su zabeležene povišene vrednosti radijacije. Na trećem, koji se inače nalazi između ova dva, nema nikakvog povećanja.

Foto: Arhiva Novosti

 

Da bi delovalo što dramatičnije šire se vesti izražene u nano jedinicama jer deluje strašnije kada se napiše 65400 nano nečega, nego 0.65 nečega (0.0000654 Sv).

Slično je bilo i kod nas kada se širila panika o osiromašenom uranijumu brojkom od 14500 bekerela koju će dobiti svako od nas ako živi još 4.5 milijardi godina. Realno radi se o brojkama koje nisu opasne, mogao bi probleme da ima samo neko ko sledećih 10 godina ne mrda iz zone veće od 1 metra od navodnog izvora začenja.

Nikakvi radioaktivni oblaci, niti padavine neće postojati, to je besmislica onih koji koriste priliku da šire svoje sektaške stavove o radijaciji.

Čak i da je stvarno izmeren porast radijacije, to nisu nikakvi novi izboji već ono što i tako postoji tamo.

Demantovano je da je sarkofag oštećen, mada je nevažno i da jeste, ne služi ničemu i tako.

 

 

Najbliža merna stanica kojoj se pouzdano može verovati je u Poljskoj, pratim od jutros nivoe radijacije, nema nikakvog povećanja. Nema ni u Ukrajini, ni u Rusiji a ni u Belorusiji ali zbog rata ne smatram ih pouzdanim trenutno.

Prekinite sa panikom, oni koji paniče, nema nikakve opasnosti.
 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".