Ukoliko i drugi dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izglasa ovaj zakon, on će stupiti na snagu. Međutim, prema predlogu, vlasnici ugostiteljskih objekata i svi onih kojih se ovaj zakon direktno dotiče imaće rok od 18 meseci da obezbede uslove za sprovođenje zakona, a u tom periodu kazne se neće primenjivati.

Radi se o do sada najstrožem zakonu koji podrazumeva potpunu zabranu konzumiranja duvana i duvanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorijama, na mestu rada i u javnom prevozu. Takođe, zabranjuje se i konzumacija duvana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloletne osobe. Izuzetak je konzumiranje duvana za žvakanje i duvana za šmrkanje.

Foto: P.Milošević

 

Prilikom usvajanja zakona u Predstavničkom domu, ali i kroz ankete, utvrđeno je da postoji značajna podrška da se ovakav zakon usvoji. Protiv zakona su najviše bili ugostitelji, koji su isticali da će se ovakav zakon negativno odraziti na njihovo poslovanje. S druge strane, istaknuta su pozitivna iskustva drugih zemalja i tvrdnje kako zabrana konzumiranja duvana u zatvorenim objektima nije naštetila ugostiteljstvu.

Ovaj predlog zakona se primjenjuje na duvan, duvanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule...) za pušenje, uključujući elektronske cigarete, bezdimne duvanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

Kako je navedeno u predlogu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) biće dužni na vidnim mestima istaknu znak "zabranjeno pušenje", a u objektu ne smeju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Vlasnik objekta će biti dužan da one koji ne budu poštovali ovaj zakon opomene, uskratiti im uslugu ili zatraži da osoba napusti prostor. U protivnom, vlasnik objekta će biti dužan da obavesti policiju.

Zakon je predvideo i izuzetke od ove zabrane pa će tako pušenje cigareta biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odeljenjima za zaštitu mentalnog zdravlja i drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju.

Pušenje će biti dozvoljeno na aerodromima i to u posebnom prostoru, ali o tome odluku donosi direktor aerodroma.

Zakon tretira i zabranu stavljanja u promet duvanskih proizvoda koji sadrže razne vrste aditiva, koji stvaraju dojam da je duvanski proizvod manje opasan. Zabranjeno je stavljanje u promet i duvanskih proizvoda koji sadrže arome poput filtera i sl.

Takođe, zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda, isticanje fotografija, logotipa i slično.

(Klik.ba)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".