Уколико и други дом Парламента Федерације Босне и Херцеговине изгласа овај закон, он ће ступити на снагу. Међутим, према предлогу, власници угоститељских објеката и сви оних којих се овај закон директно дотиче имаће рок од 18 месеци да обезбеде услове за спровођење закона, а у том периоду казне се неће примењивати.

Ради се о до сада најстрожем закону који подразумева потпуну забрану конзумирања дувана и дуванских производа у свим затвореним јавним просторијама, на месту рада и у јавном превозу. Такође, забрањује се и конзумација дувана у приватним возилима у којима се налазе малолетне особе. Изузетак је конзумирање дувана за жвакање и дувана за шмркање.

Фото: П.Милошевић

 

Приликом усвајања закона у Представничком дому, али и кроз анкете, утврђено је да постоји значајна подршка да се овакав закон усвоји. Против закона су највише били угоститељи, који су истицали да ће се овакав закон негативно одразити на њихово пословање. С друге стране, истакнута су позитивна искуства других земаља и тврдње како забрана конзумирања дувана у затвореним објектима није наштетила угоститељству.

Овај предлог закона се примјењује на дуван, дуванске и остале производе (наргиле, водене луле...) за пушење, укључујући електронске цигарете, бездимне дуванске производе и биљне производе за пушење.

Како је наведено у предлогу, власници угоститељских објеката (ресторана, кафића и слично) биће дужни на видним местима истакну знак "забрањено пушење", а у објекту не смеју бити истакнуте пепељаре и друге посуде за одлагање пепела. Власник објекта ће бити дужан да оне који не буду поштовали овај закон опомене, ускратити им услугу или затражи да особа напусти простор. У противном, власник објекта ће бити дужан да обавести полицију.

Закон је предвидео и изузетке од ове забране па ће тако пушење цигарета бити дозвољено за кориснике услуга у службама и одељењима за заштиту менталног здравља и другим установама које пружају психосоцијалну рехабилитацију.

Пушење ће бити дозвољено на аеродромима и то у посебном простору, али о томе одлуку доноси директор аеродрома.

Закон третира и забрану стављања у промет дуванских производа који садрже разне врсте адитива, који стварају дојам да је дувански производ мање опасан. Забрањено је стављање у промет и дуванских производа који садрже ароме попут филтера и сл.

Такође, закон забрањује сваку врсту рекламирања духана и духанских производа, истицање фотографија, логотипа и слично.

(Клик.ба)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".