Pravoslavni hrišćani danas slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinove loze.

Međutim, Sveti Valentin je naročito među mladima daleko popularniji, pa se mnogi potrude da raznim poklonima za Dan zaljubljenih obraduju one koje vole ili u koje su zaljubljeni.

Od davnina postoji verovanje da je jedna boja simbol ljubavi i ovog praznika i da je veoma važno imati neki komad nakita ili odeće na sebi baš u toj boji, da bi vas pratila sreća u ljubavi sve do sledećeg Dana zaljubljenih.

Foto: Depozitfoto

 

Reč je o crvenoj boji. Naime, veruje se da ova boja strasti donosi sreću onima koji su zaljubljeni, ali i samo srce crtamo uglavnom kao crveno što potvrđuje smisao ovog uverenja.

Staro verovanje koje praktikuju u većini zemalja u kojima se slavi od davnina ovaj praznik, kaže da bi danas devojke i momci trebalo obavezno da imaju na sebi bar neki crveni detalj, kako bih ih pratila sreća u ljubavi sve do narednog Dana zaljubljenih.

U obzir dolaze sve varijnte crvene, uključujući one tamne nijanse poput bordo.

Kako se veruje, crvena boja na današnji dan donosi sreću i onima koji nemaju partnera ili nisu srećno zaljubljeni, ali i onima koji su u srećnim vezama.

Foto: Profimedia

 

Ukoliko oni koji su sami na današnji dan nose nešto crveno od garderobe ili neki detalj, postoji verovanje da će do sledećeg Svetog Valentina verovatno naći svoju "srodnu dušu".

Crvena boja "podiže" raspoloženje i daje veći osećaj samopouzdanja, simbol je radosti i strasti, tako da svakako obucite danas nešto crveno i uživajte u Danu zaljubljenih.

(Telegraf)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".