Direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj dodao je da bi to moglo da postane imperativ za održavanje bezbednosti i stabilnosti u južnom krilu Alijanse.

Peci je na Fejsbuku napisao da bi eventualna invazija Rusije na Ukrajinu mogla da ima posledice i u regionu Balkana, jer će to biti ključni momenat da zemlje regiona, posebno Srbija, pokažu svoj kredibilitet prema Zapadu.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

"Blizu našeg kontinenta su crni dani, koji bi mogli da rezultiraju hiljadama žrtava u Ukrajini, ali i šire, ukoliko sukob eskalira van granica ove zemlje. To bi moglo da ima posledice i na Balkanu, uključujući i trenutak istine za Srbiju, koja neće imati komfor da bude deklarativno u isto vreme sa Zapadom i Rusijom. Danas će za sve zemlje regiona njihov kredibilitet kao saveznika Zapada i njihova opredeljenja biti ključno pitanje, ne samo u vezi sa sukobom u Ukrajini, već i u odnosu na bezbednost i stabilnost u regionu, u ovim turbulentnim vremenima sa dešavanjima čiji se kraj ne zna", napisao je Peci na svom Fejsbuk profilu.

Cilj Rusije, prema njegovim rečima, nije samo da izvrši invaziju na Ukrajinu, već i da "nasilno promeni sadašnji evropski i svetski poredak", kao i da testira koheziju Zapada i posebno NATO.

 

(Kosovo online)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".