Разлози за ове тврдње могу представљати: да се подваријанта БА.2 (стелт) шири брже од класичног омикрона, што је потврђено у пракси, да вакцине дају мању протекцију од нове подваријанте, односно да заражени могу бити и они који су преболели "старе" сојеве.

Упркос томе што БА.2, према тренутно доступним подацима, не изазива теже случајеве, постоји могућност да дође до промене клиничке слике инфекције, као и до масовног заражавања због лаке преносивости, што би могао да покрене нови талас масовног заражавања.

Омикрон је и даље доминантан сој корона вируса у свету, изузев Данске, у којој је више од две трећине грађана заражена стелтом. Међутим, прогнозира се да ће БА.2 ускоро постати водећа варијанта и у другим земљама, као што су Индија, Катар, Филипини...

- Та чињеница, уз податак да се 1,5 пута брже преноси, стелт омикрон ставља у ред сојева који се посебно прате, али још није проглашен за сој од посебног значаја - каже епидемиолог др Предраг Кон. - Још нико не може да одговори на то како ће да утиче код нас на епидемију али можемо да се надамо да неће утицати. Ми излазимо из максимума.

У Србији је претходног дана тестирано 32.933 тестираних, док је корона вирус потврђен код њих 13.772. Преминуло је 59 особа.

- Ова недеља ће бити у просеку са бројем заражених - наводи др Кон, додајући да је претходне био максимум, те да се јасно види и промена у структури обољевања јер је све више регистрованих случајева међу младима. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".