Ceremonija je počela umetničkom tačkom kojom je predstavljeno buđenje proleća u Kini i velikim vatrometom iznad stadiona uz natpis "proleće".

Na takmičenju će učestovovati gotovo 3.000 sportista u sedam sportova u 15 disciplina. Među učesnicima su i srpski skijaši Marko Vukićević, koji će nositi zastavu na otvaranju i Nevena Ignjatović.

Takmičenja će se održavati u Pekingu, Jancinu i u DŽangđakou u susednoj provinciji Hebej.

Foto: Profimedia

 

Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali kineski predsednik Si Đinping, njegov kolega iz Rusije Vladimir Putin i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

Peking je postao prvi grad domaćin Letnjih i Zimskih olimpijskih igara, nakon što je najveće takmičenje organizovao na leto 2008. godine.

Zimske olimpijske igre biće održane pod strogim zdravstvenim pravilima zbog pandemije korona virusa i trajaće do 20. februara.

Defiluju sportisti

Na takmičenju će učestovovati gotovo 3.000 sportista u sedam sportova u 15 disciplina. Među učesnicima su i srpski skijaši Marko Vukićević, koji će nositi zastavu na otvaranju i Nevena Ignjatović. Takmičenja će se održavati u Pekingu, Jancinu i u DŽangđakou u susednoj provinciji Hebej.

Foto: Profimedia

 

Peking je postao prvi grad domaćin Letnjih i Zimskih olimpijskih igara, nakon što je najveće takmičenje organizovao na leto 2008. godine. Zimske olimpijske igre biće održane pod strogim zdravstvenim pravilima zbog pandemije korona virusa i trajaće do 20. februara.

Selektor hokejašica Finske napustio ekipu, hitni porodični razlozi

Selektor ženske hokejaške reprezentacije Finske Pasi Mustonen napustio je ekipu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu i vratio se kući zbog hitnih porodičnih razloga. Pomoćni trener Juso Toivola će preuzeti ekipu.

Finska je u prvom kolu izgubila sa 2:5 od SAD, a u subotu igra protiv Kanade. Mustonen je preuzeo ekipu 2014. godine i predvodio je do bronze na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. i do srebra na Svetskom prvenstvu godinu dana kasnije.

Svetski rekord Kine

Reprezentacija SAD u vođstvu je posle posle prvog dana ekipnog takmičenja u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, a klizači iz Kine postavili su danas novi svetski rekord po broju bodova u kratkom programu.

Tim SAD predvodio je Nejtan Čen koji je sakupio 111,71 bod, a vođstvo posle prvog dana učvrstili su i parovi Medison Habel i Zakari Donahju i Aleksa Nierim i Brendon Frejzer.

Selekcija SAD na prvom mestu ima dva boda više od Rusije i sedam više od Kine.

Foto: Profimedia

 

Kineski par Suj Vencin i Cun Han postavili su novi svetski rekord po broju bodova u kratkom programu - 82,83 boda.

Ekipno takmičenje nastavlja se u nedelju kratkim programom, a u ponedeljak je borba za medalje.

Prvih pet reprezentacija iz kvalifikacija plasiraće se u finale.

Tibetanci  protestuju zbog održavanja ZOI 

Stotine prognanih Tibetanaca protestovalo je danas ispred kineske ambasade u NJu Delhiju zbog održavanja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu zahtevajući slobodu za svoj region.

Demonstranti su mahali tibetanskim zastavama i istakli poruke: "Nema prava, nema Igara" i "Reci ne genocidnim Igrama". Oni zahtevaju da se Kina povuče iz Tibeta i zatražili su od međunarodne zajednice da ustane protiv Pekinga.

"Olimpijske igre su simbol duha ljubavi i mira, ali ovoga puta domaćin je Peking, koji je odgovoran za smrt hiljada Tibetanaca i kršenje ljudskih prava miliona ljudi", rekao je generalni sekretar tibetanskog Omladinskog kongresa Sonam Tsering.

Okupljeni su uzvikivali razne parole protiv Kine i spalili su kinesku zastavu. Neke od njih policija je privela kada su preskočili bezbednosnu ogradu i uputili se ka ambasadi.

Brojni Tibetanci žive u egzilu u Indiji otkako je duhovni vođa Dalaj lama pobegao iz Tibeta 1959. godine posle neuspelog ustanka. Kina ne priznaje samoproglašenu tibetansku vladu u egzilu u Indiji i optužuje Dalaj lamu da pokušava da odvoji Tibet od Kine.

Vučić stigao u Peking, prisustvuje otvaranju ZOI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Kinu, u dvodnevnu radnu posetu, tokom koje će prisustvovati otvaranju Zimskih olimpijskih igara i sastati se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Foto: Profimedia

 

Vučić je rano jutros stigao u Peking, a na aerodromu ga je, u ime predsednika Kine, dočekao zamenik ministra spoljnih poslova Deng Li.

Predsednik Srbije danas će prisustvovati ceremoniji otvaranja 24. Zimskih olimpijskih igara, a zatim i prijemu koji kineski predsednik Si organizuje za gostujuće šefove država i međunarodnih organizacija.

Zajedno sa Vučićem, otvaranju ZOI će prisustvovati i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

U delegaciji predsednika Srbije, pored Udovičića i Maljkovića, u Pekingu je i ministar finansija Siniša Mali.

Si i Putin počeli sastanak 

U Pekingu je danas počeo sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog kolege Sija Đinpinga, javlja TASS. Ovo je prva Putinova poseta Kini od početka pandemije kovida.

Ruski predsednik će boraviti u Pekingu jedan dan, a posle razgovora i ručka u četiri oka sa Sijem, Putin će prisustvovati ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2022.

Tokom razgovora, planirano je da lideri razgovaraju o pojedinim ključnim bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima.

Nakon toga, oni će najverovatnije potpisati niz međuvladinih i trgovinskih dokumenata, kao i zajedničko saopštenje o međunarodnim odnosima.

Nevena i Marko jedini srpski predstavnici na ZOI

Srpska skijašica Nevena Ignjatović i skijaš Marko Vukićević, jedini predstavnici Srbije na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, najavili su da će dati sve od sebe da što bolje predstave zemlju i ostvare pozitivan rezultat.

Foto: Jutjub printskrin/Eurosport

 

 

 

- Daćemo sve od sebe, naravno, teško je davati prognoze, pre ove povrede želja mi je bila plasman u Top 7 u alpskoj kombinaciji, ali sada će sve zavisiti od staze. Svi ćemo imati iste uslove, nadam se i dobrom startnom broju i verujem u dobar rezultat - izjavila je Ignjatovićeva na konferenciji za medije, kojoj će ove Igre biti četvrte u karijeri, a najbolji rezultat joj je 14. mesto na prethodnim u Pjongčangu.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".