Церемонија је почела уметничком тачком којом је представљено буђење пролећа у Кини и великим ватрометом изнад стадиона уз натпис "пролеће".

На такмичењу ће учестововати готово 3.000 спортиста у седам спортова у 15 дисциплина. Међу учесницима су и српски скијаши Марко Вукићевић, који ће носити заставу на отварању и Невена Игњатовић.

Такмичења ће се одржавати у Пекингу, Јанцину и у Џангђакоу у суседној провинцији Хебеј.

Фото: Профимедиа

 

Церемонији су, између осталих, присуствовали кинески председник Си Ђинпинг, његов колега из Русије Владимир Путин и председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах.

Пекинг је постао први град домаћин Летњих и Зимских олимпијских игара, након што је највеће такмичење организовао на лето 2008. године.

Зимске олимпијске игре биће одржане под строгим здравственим правилима због пандемије корона вируса и трајаће до 20. фебруара.

Дефилују спортисти

На такмичењу ће учестововати готово 3.000 спортиста у седам спортова у 15 дисциплина. Међу учесницима су и српски скијаши Марко Вукићевић, који ће носити заставу на отварању и Невена Игњатовић. Такмичења ће се одржавати у Пекингу, Јанцину и у Џангђакоу у суседној провинцији Хебеј.

Фото: Профимедиа

 

Пекинг је постао први град домаћин Летњих и Зимских олимпијских игара, након што је највеће такмичење организовао на лето 2008. године. Зимске олимпијске игре биће одржане под строгим здравственим правилима због пандемије корона вируса и трајаће до 20. фебруара.

Селектор хокејашица Финске напустио екипу, хитни породични разлози

Селектор женске хокејашке репрезентације Финске Паси Мустонен напустио је екипу на Зимским олимпијским играма у Пекингу и вратио се кући због хитних породичних разлога. Помоћни тренер Јусо Тоивола ће преузети екипу.

Финска је у првом колу изгубила са 2:5 од САД, а у суботу игра против Канаде. Мустонен је преузео екипу 2014. године и предводио је до бронзе на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу 2018. и до сребра на Светском првенству годину дана касније.

Светски рекорд Кине

Репрезентација САД у вођству је после после првог дана екипног такмичења у уметничком клизању на Зимским олимпијским играма у Пекингу, а клизачи из Кине поставили су данас нови светски рекорд по броју бодова у кратком програму.

Тим САД предводио је Нејтан Чен који је сакупио 111,71 бод, а вођство после првог дана учврстили су и парови Медисон Хабел и Закари Донахју и Алекса Ниерим и Брендон Фрејзер.

Селекција САД на првом месту има два бода више од Русије и седам више од Кине.

Фото: Профимедиа

 

Кинески пар Суј Венцин и Цун Хан поставили су нови светски рекорд по броју бодова у кратком програму - 82,83 бода.

Екипно такмичење наставља се у недељу кратким програмом, а у понедељак је борба за медаље.

Првих пет репрезентација из квалификација пласираће се у финале.

Тибетанци  протестују због одржавања ЗОИ 

Стотине прогнаних Тибетанаца протестовало је данас испред кинеске амбасаде у Њу Делхију због одржавања Зимских олимпијских игара у Пекингу захтевајући слободу за свој регион.

Демонстранти су махали тибетанским заставама и истакли поруке: "Нема права, нема Игара" и "Реци не геноцидним Играма". Они захтевају да се Кина повуче из Тибета и затражили су од међународне заједнице да устане против Пекинга.

"Олимпијске игре су симбол духа љубави и мира, али овога пута домаћин је Пекинг, који је одговоран за смрт хиљада Тибетанаца и кршење људских права милиона људи", рекао је генерални секретар тибетанског Омладинског конгреса Сонам Тсеринг.

Окупљени су узвикивали разне пароле против Кине и спалили су кинеску заставу. Неке од њих полиција је привела када су прескочили безбедносну ограду и упутили се ка амбасади.

Бројни Тибетанци живе у егзилу у Индији откако је духовни вођа Далај лама побегао из Тибета 1959. године после неуспелог устанка. Кина не признаје самопроглашену тибетанску владу у егзилу у Индији и оптужује Далај ламу да покушава да одвоји Тибет од Кине.

Вучић стигао у Пекинг, присуствује отварању ЗОИ

Председник Србије Александар Вучић допутовао је у Кину, у дводневну радну посету, током које ће присуствовати отварању Зимских олимпијских игара и састати се са кинеским председником Си Ђинпингом.

Фото: Профимедиа

 

Вучић је рано јутрос стигао у Пекинг, а на аеродрому га је, у име председника Кине, дочекао заменик министра спољних послова Денг Ли.

Председник Србије данас ће присуствовати церемонији отварања 24. Зимских олимпијских игара, а затим и пријему који кинески председник Си организује за гостујуће шефове држава и међународних организација.

Заједно са Вучићем, отварању ЗОИ ће присуствовати и министар омладине и спорта Вања Удовичић, као и председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић.

У делегацији председника Србије, поред Удовичића и Маљковића, у Пекингу је и министар финансија Синиша Мали.

Си и Путин почели састанак 

У Пекингу је данас почео састанак руског председника Владимира Путина и његовог колеге Сија Ђинпинга, јавља ТАСС. Ово је прва Путинова посета Кини од почетка пандемије ковида.

Руски председник ће боравити у Пекингу један дан, а после разговора и ручка у четири ока са Сијем, Путин ће присуствовати церемонији отварања Зимских олимпијских игара 2022.

Током разговора, планирано је да лидери разговарају о појединим кључним билатералним, регионалним и глобалним питањима.

Након тога, они ће највероватније потписати низ међувладиних и трговинских докумената, као и заједничко саопштење о међународним односима.

Невена и Марко једини српски представници на ЗОИ

Српска скијашица Невена Игњатовић и скијаш Марко Вукићевић, једини представници Србије на Зимским олимпијским играма у Пекингу, најавили су да ће дати све од себе да што боље представе земљу и остваре позитиван резултат.

Фото: Јутјуб принтскрин/Eurosport

 

 

 

- Даћемо све од себе, наравно, тешко је давати прогнозе, пре ове повреде жеља ми је била пласман у Топ 7 у алпској комбинацији, али сада ће све зависити од стазе. Сви ћемо имати исте услове, надам се и добром стартном броју и верујем у добар резултат - изјавила је Игњатовићева на конференцији за медије, којој ће ове Игре бити четврте у каријери, а најбољи резултат јој је 14. место на претходним у Пјонгчангу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".