Nova varijanta virusa kovid 19 nazvana omikron trenutno je dominantna kako u svetu tako i u našoj zemlji.

Naučnici su registrovali više od 30 mutacija samo na spajk proteinu ove varijante virusa, što doprinosi njegovoj bržoj transmisiji u odnosu na ranije prisutne varijante. Istovremeno se smatra da upravo zahvaljujući mutacijama virus lakše izbegava odbrambeni sistem organizma, bilo da je reč o imunitetu stečenom nakon preležane bolesti ili imunitetu stečenom vakcinacijom.

Omikron varijanta virusa se brže prenosi i među mladima, pa je u cilju smanjenja intenziteta prenošenja infekcije u školskoj sredini važna dosledna primena svih preporučenih preventivnih mera.

- Opšte preventivne mere podrazumevaju pravilno korišćenje zaštitnih maski, održavanje fizičke distance, redovnu i pravilnu higijenu ruku, kao i redovno čišćenje i dezinfekciju prostora škole uz dobro provetravanje školskih prostorija. Takođe, veliki značaj imaju i izolacija potvrđenih slučajeva infekcije, testiranje, praćenje kontakata i karantin - navodi se u saopšenju Instituta za javno zdravlje "Batut".

Korišćenje zaštitnih maski

Kako navode, masku je važno koristiti kada nije moguće održati rastojanje od drugih osoba od najmanje 2 metra, a posebno u zatvorenom prostoru (autobus, automobil, učionica, bioskop, igraonica ili drugi zatvoreni prostori). Na otvorenom, masku treba koristiti kada smo u nekoj gužvi i nije moguće održati rastojanje od drugih ljudi.

Foto: Profimedia

 

 

Da bi maska pružala zaštitu, potrebno je poštovati sledeća pravila:

maska se koristi za ličnu upotrebu i ne deli sa drugom osobom. Pre i posle stavljanja maske, ruke treba oprati vodom i sapunom ili dezinfikovati sredstvom koje sadrži 70% alkohola.

Maska mora da prekriva usta, nos i bradu i da što bolje prijanja uz lice. Ne treba je dodirivati sa spoljne strane, niti spuštati ispod brade prilikom govora, dok jedemo ili pijemo.

Kada se ovlaži ili zaprlja, treba je zameniti novom i čistom maskom

Ako je maska pamučna, nakon skidanja je treba odložiti u posebno za nju namenjenu vrećicu i po dolasku kući oprati u mašini za pranje veša upotrebom uobičajenih deterdženata koristeći program pranja na temperaturi od najmanje 60 stepeni ili ručno na višim temperaturama, a nakon toga ispeglati peglom podešenom na temperaturu veću od 60 stepeni.

Medicinske maske (hirurške) su namenjene za jednokratnu upotrebu i nakon što se ovlaže ili zaprljaju, bacaju se u kantu za smeće. Filtrirajuće maske (takozvane FFP2 i FFP3) se koriste kao lična zaštitna oprema u posebnim situacijama, najčešće u medicinske svrhe.

Iako maska ne pruža apsolutnu zaštitu, ako svi pravilno nose masku, mogućnost prenošenja infekcije postaje veoma mala.

Održavanje fizičke distance 

Svaka osoba izbacuje kapljice dok govori, smeje se, kašlje, kija, peva. Ukoliko je osoba zaražena, kapljice sadrže i uzročnike zaraznih bolesti, odnosno SARS-CoV-2 virus kada je u pitanju kovid 19. Put koji kapljice pređu kada se izbace na ovaj način je u proseku 1,5 metar. Održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metar u odnosu na druge osobe smanjuje mogućnost prenošenja virusa.

Redovna higijena ruku

Mikroorganizmi se nalaze i na predmetima i u okolini koja nas okružuje. Prilikom dodirivanja tih predmeta mikroorganizmi prelaze na naše ruke. Na koži ruku mikroorganizmi preživljavaju neko vreme, pa dodirivanjem lica, nosa, očiju, usta, predmeta iz okoline, rukovanjem, mikroorganizmi sa neopranih ili nepravilno opranih ruku prelaze na ruke druge osobe ili predmete koji drugi ljudi dodiruju. Kada redovno i pravilno peremo ruke štitimo svoje zdravlje i zdravlje drugih sa kojima se družimo, živimo i sa kojima dolazimo u kontakt.

Redovno čišćenje

Redovno čišćenje školske sredine i to mehaničko čišćenje vodom i deterdžentom, trljanjem i struganjem, počev od čistijih ka prljavijim površinama, krećući od onih postavljenih više ka nižim, završno sa podom, predstavlja važnu preventivnu meru. Redovno čišćenje se vrši korišćenjem čistih krpa (različite za različite površine i prostorije, npr. posebna za WC šolju, lavabo, podove, klupe...) i svežih rastvora sredstava kojima se čisti. Pritom, upotreba sredstava na bazi hlora se ne preporučuje. Čišćenje treba obavljati svakodnevno najmanje dva puta dnevno.

Foto: EPA

 

 

Redovno provetravanje

Potrebno je redovno provetravanje školskih prostorija isključivo prirodnim putem - otvaranjem prozora. Efektivnost provetravanja zatvorenih prostora u smanjenju rizika od infekcije se postiže nakon prosečno 30 minuta provetravanja. Prozore treba držati otvorene tokom svakog školskog odmora i između smena, a kada vremenski uslovi to dozvoljavaju, preporučuje se držanje otvorenih prozora i tokom trajanja nastave.

U slučaju pojave simptoma bolesti

Učenici, nastavno i nenastavno osoblje ne treba da dolaze u školu ukoliko imaju bilo koji od sledećih simptoma ili znakova sumnje na koronu: kašalj, povišena telesna temperatura, otežano disanje/kratak dah, gubitak čula mirisa, ukusa ili promene ukusa, glavobolja, jeza, bolovi u mišićima, povraćanje i/ili proliv.

Takođe, ne treba da dolaze u školu ukoliko su identifikovani kao bliski kontakti osobe obolele od korone u porodici ili domaćinstvu, već treba da ostanu u kućnoj samoizolaciji (karantinu) u trajanju od pet kalendarskih dana od momenta kontakta.

Nakon isteka pet dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti, karantin se prekida bez testiranja, poručuju iz Batuta.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".