Tekst je napisao pesnik i humorista Vlado Dijak, još 1949. godine, a posvetio ju je Selmi Borić, u koju je bio zaljubljen.

Selma se, kako je ispričala u jednoj emisiji, se sa Vladom upoznala 1945. godine, kada je imala svega 16 godina. Već tada, pesnik je pokazao simpatije prema njoj.

Foto: Anđela Stevanović

 

Selma je rođena u Zenici, ali je u školu išla u Sarajevu. Često je putovala kući vozom, za vikend, a jedanput ju je Vlado sreo na tom putu. Ponudio se da joj ponese mali, tamnocrveni kofer do železničke stanice. Ispratio je u voz, a Selma je sela kraj razbijenog prozora. 

On joj je dobacio: „Selma, ne naginji se kroz prozor“.

To je Dijaka inspirisalo da napiše pesmu, a Selma nije ni bila svesna da ostavila takav utisak na njega. Tek joj je 1962. njen otac poslao novine u kojima je bila objavljena pesma “Selma”. Niko od kolega joj nije verovao da je ona baš ta Selma kojoj su stihovi posvećeni. Prvi put Selma je čula tu pesmu 1975. godine u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" gde je nastupalo "Bijelo dugme".

U jednoj emisiji Selma je izjavila da Dijak njoj nikada konkretno nije izjavio ljubav, već da ju je samo zadivljeno gledao. Rastali su se, a nikad se nisu ni poljubili.

Pod stare dane, Selma je govorila o svom životu u Zagrebu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BEBEK (@zeljkobebek)

 

- Samujem kao svaka starica. Retko putujem. Nedavno mi je umrla i sestra Nura-Marija u Mostaru i sve je manje onih ljudi s kojima sam provela život. Odem do dućana, popričam s poznanicima i to je sve - ispričala je ona 2018. godine.

Sa Selmom je imao prilike da se sretne i pevač Željko Bebek koji je i otpevao ovu pesmu dok je bio u "Bijelom dugmetu". Ona je želela da dođe na koncert, ali nije mogla zbog starosti, te ju je on posetio kod kuće u Zagrebu.

Selma je preminula početkom 2021., u 92. godini života.

Tekst pesme Selma:

“Selma
Putuje na fakultet
Ona putuje, ja kofer nosim
Molim
Težak je al’ pošto njen je lično
Ja i taj kofer volim

Selma, Selma, zdravo, Selma
Putuj, Selma
I molim te, ne naginji se kroz prozor

Selma
Na ulasku u voz ti htjedoh reć’
Nešto nježno, što izaziva
Pozor
Al rekoh samo zdravo, Selma
I molim te ne naginji se kroz prozor”

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".