Reč je o Korni grupi, na čijem je čelu bio kompozitor i klavijaturista Kornelije Bata Kovač.

Korni grupa, koja je postojala od 1968. do 1974., promenila je više pevača, među kojima su bila i imena kao što su Dušan Prelević i Dado Topić.

Foto: Jutjub printskrin/PDV Rokovnik

 

 

Život ove grupe, može se reći, bio je dvostruk. Oni spadaju među prve predstavnike progresivnog roka na našim prostorima, ali su takođe, uporedo sa ozbiljnim, kompleksnim i dugim numerama snimali i lagane i, uslovno rečeno, neozbiljne, komercijalne pop numere, iz komercijalnih razloga.

U jednom trenutku, u grupu je stigao i tada mladi sarajevski pevač, Zdravko Čolić, koji je u to vreme pevao u grupi Ambasadori.

Foto: Jutjub printskrin/PDV Rokovnik

 

 

- U grupi Ambasadori, vidim ga u "Šlageru sezone", i rekoh, to je taj. Mlad je, energičan, visok glas... Međutim, vrlo brzo smo ustanovili da je on solo pevač. Ali, baš solo pevač pop muzike... To je interesantno, mi jesmo svirali i pop muziku. Ali, nešto nam nije tu funkcionisalo. To može da se tretira kao moja greška u proceni. Dve godine posle raspada Korni grupe, mi smo ponovo počeli da sarađujemo i radili smo savršeno, godinama. Ali, nešto drugo - isrpičao je svojevremeno Kovač u dokumentarnom serijalu "Rokovnik".

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".