То је данас изјавио портпарол Кремља Дмитриј Песков, пошто је Бајден у среду рекао да ће Москва, ако, како је навео, "изврши инвазију на Украјину", сносити одговорност, преноси АП.

На молбу да прокоментарише Бајденову изјаву, Песков је рекао да Русија добија слична упозорења већ више од једног месеца, навео је Ројтерс.

- Мислимо да она ни на који начин не доприносе смањењу тензије која је сада подигнута у Европи и шта више, могу да доведу до дестабилизације ситуације - рекао је Песков.

Представница за штампу руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да су украјинске и западне тврдње о руском нападу на Украјину "прикривање сопствених провокација широких размера, укључујући оне војног карактера", пренео је АП.

- Оне могу да имају крајње трагичне последице за регионалну и глобалну безбедност - истакла је Захарова.

Амерички председник изјавио је на прес конференцији у Белој кући поводом првих годину дана на председничкој функцији да ће уколико Русија крене на Украјину то имати разорне последице.

- Претпостављам да ће Путин кренути ка Украјини - казао је амерички председник, додајући да би тотална инвазија на ту земљу, међутим, изазвала одговор који би скупо коштао Русију и њену економију.

Бајден је навео да верује да Русија припрема акцију у Украјини, иако сматра да Путин још није донео коначну одлуку.

Запад оптужује Русију да припрема напад на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница да је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине, што Русија одлучно одбацује као неосноване и опасне оптужбе и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом, а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.

Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање, подсећа Спутњик.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".